23948sdkhjf

Snedkeri reparerer i stedet for at producere, men efterspørgslen fra kunder udebliver

Virksomheder overvejer i disse år, hvordan de skal gå med i den grønne omstilling.

I Silkeborg har Ribu Inventarsnedkeri været igennem den første fase af en grøn omstilling, som startede med to spørgsmål: Hvor stor er vores egen CO2-belastning? Og hvordan kan vi lave en forretningsmodel, så vi tjener penge på grøn omstilling?

Svarene fandt direktør Martin Klein i regionalfondsprojektet ”Rethink Business – Cirkulær forretningsudvikling” hos Lifestyle & Design Cluster i Herning.

- Cirkulær økonomi og bæredygtighed kræver, at man tænker på en ny og anden måde, men i virkeligheden er det meget enkelt. Det handler om at finde simple og gode løsninger, der er båret af sund fornuft og omtanke, siger Martin Klein.

Med hjælp fra EU-projektets konsulenter fik Ribu, der producerer specialdesignet træinventar til virksomheder og private, målt CO2-aftrykket. Samtidig blev der lagt en plan, der frem til 2023 skal halvere virksomhedens CO2-aftryk.

Desuden fik Ribu en ny, cirkulær forretningsmodel med et bæredygtigt servicekoncept, som forlænger levetiden for virksomhedens produkter.

- Vi fik en overraskelse. Dels var vi grønnere, end vi regnede med, og dels viste vores strømforbrug sig at være mere CO2-belastende end de materialer, vi arbejder med, siger Martin Klein.

Ribu er efterfølgende skiftet til grøn strøm, mens affaldshåndteringen har fået en grøn smiley.

Men hvor er efterspørgslen?

Men det har samtidig vist sig at være sværere at komme videre med den nye cirkulære forretningsmodel, som Ribu har udviklet i ”Rethink”-projektet.

Ribu tilbyder at reparere og modernisere inventar for kunderne i stedet for at producere nyt. Ordningen rummer flere fordele: Mindre brug af materialer og energi, det er billigere for kunden end at reparere, og gamle møbler kan få nye farver og nyt design.

- Vi kan give møbler nyt liv, så de kan bruges i yderligere 8-10 år. Det er billigere og meget mere grønt, men hidtil har vi ikke mærket meget efterspørgsel på det. Derfor er vores målsætning i den grønne forretningsmodel at bearbejde vores kunder til at bevare og restaurere i stedet for at smide ud og sætte nyt ind, fortæller Martin Klein.

Han håber fortsat på så meget meromsætning på det nye servicekoncept, at der kan ansættes yderligere en medarbejder.

I alt har 19 andre virksomheder fundet en bæredygtig strategi i ”Rethink”-projektet. Flere af

Fakta om ”RETHINK BUSINESS”

”Rethink Business 4 – Cirkulær forretningsudvikling” er et treårigt EU-projekt med første forløb gennemført i 2019-2020 og andet forløb i 2020-2021, hvor 19 bæredygtighedsprojekter er udviklet.

Programmet udløber i december 2022.

Projektet er medfinansieret med 4,4 mio. kr. af EU’s Regionalfond.

Operatør på projektet er Lifestyle & Design Cluster, og projektet er gennemført i tæt samarbejde med Erhvervshus Midtjylland som partner samt eksterne eksperter og rådgivere.

dem er – som Ribu – så langt fremme med de cirkulære forretningsmodeller, at de reelt er foran markedet, siger Frank Engelbrecht, projektleder for cirkulær økonomi i Lifestyle & Design Cluster:

- Der kan være længere vej mod rejsemålet end først antaget, fordi kunder eller underleverandører samlet set ikke rykker så hurtigt som forventet. Og her er det vigtigt, at virksomhederne arbejder med at modne kunderne og værdikæderne.

Det gør Martin Klein og hans ansatte i Ribu. De tror så meget på den cirkulære forretningsmodel, at virksomheden nu arbejder videre med et nyt bæredygtighedsprojekt: En beregner, der kan angive CO2-belastning i virksomhedens produkter.

- Det er ikke et højteknologisk projekt, men en enkel beregner, som vi kan bruge til at beskrive vores produkters miljøbelastning over for kunderne. Vi tror på, at der bliver stor efterspørgsel på bæredygtige produkter over de næste 5-10 år, og vi håber på at finde en fremtidig samarbejdspartner blandt kunderne eller leverandørerne, som vil være med til at skabe mere bæredygtige inventarløsninger, siger Martin Klein.

Læs mere om: ribu
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.063