23948sdkhjf

Udbudsstrategi for oprensning af berygtede giftgrunde  på plads

Kravene er klare i den udbudsstrategi for oprensningen af Cheminova-forrurenigen på Harboøre Tange, som Region Midtjylland vedtog onsdag: Man skal igen kunne bade og fiske i vandet ved den berømte og berygtede Høfde 42.

Når oprensningen af Høfde 42 forventeligt går i gang i anden halvdel af 2022 er målet så ledes, at den uundgåelige restforurening ikke udgør nogen risiko for mennesker og miljø.

– Det er en ambitiøs strategisk prioritering af udbuddet, og det skal det være. Vi vil have de forureninger væk, og metoderne til at rense op skal være effektive siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S), i en pressemeddelelse fra Region Midtjylland. 

– Og så er det vigtigt for os, at der er tænkt bæredygtighed ind i både oprensningen og processen, tilføjer han. 

Efter planen sendes opgaven med oprensning af Høfde 42 i udbud i efteråret. Udbudsprocessen varer cirka et år, så oprensningen på Høfde 42 kan gå i gang i slutningen af 2022.  

Forskudte oprensninger

Udbudsstrategiens principper følger kravene i Jordforureningsloven, og oprensningen skal dokumenteres. Strategien stiller samtidig krav om, at oprensningen skal foregå på høfden eller lige i nærheden og med brug af bæredygtige teknologier. Det kan være at vaske sandet rent eller ved at opvarme sandet, så forureningen nedbrydes og fordamper.

Da partierne bag Finansloven 2021 i december 2020 besluttede at afsætte penge til den første fase af oprensning af landets generationsforureninger, var to af de tre generationsforureninger på Harboøre Tange med på listen - kemikaliedepotet ved Høfde 42 og Cheminovas gamle fabriksgrund lige syd for den nuværende fabriksgrund.

Men de to forureninger skal ikke renses op samtidig, besluttede regionsrådet onsdag. Oprensningerne vil ske to-tre år forskudt. 

Praktisk betyder det, at det forberedende arbejde på den gamle fabriksgrund går i gang nu, mens selve oprensningen forskydes to-tre år i forhold til oprensningen af det spuns-indkapslede kemikaliedepot ved Høfde 42. 

Beslutningen er ifølge formand for Udvalget for Regional Udvikling Jørgen Nørby (V) truffet ud fra en vurdering af, at man aldrig tidligere i Danmark har prøvet at rense så store og komplekse forureninger op, hvorfor der er brug for den mest sikre løsning, ligesom man kan tage læring med fra den første oprensning til den næste.

Fakta om generationsforureningerne 

Høfde 42:

  • Cheminovas deponering af kemikalieaffald ved Høfde 42 på Harboøre Tange skete i 1950’erne og 1960’erne med tilladelse fra staten, som også selv deponerede kemikalieaffald på stedet. Opgaven for oprensningen er placeret ved Region Midtjylland.
  • Giftdepotet på Høfde 42 blev i sommer/efterår 2006 indkapslet med en 600 meter lang og 14 meter dyb jernspuns, der sikrer Vesterhavet mod udsivning af forurening. Spunsvæggen blev finansieret af Ringkjøbing Amt og staten.
  • Det er vurderet, at kemikaliedepotet i dag indeholder over 100 tons forurenende stoffer, herunder syv ton kviksølv. Størstedelen af forureningen består af stoffet parathion, der blandt andet har været brugt til insektbekæmpelse i landbruget. 

Den gamle fabriksgrund:

  • Cheminova flyttede i 1953 sin kemikalie-produktion til Harboøre Tange. I 1961 indstillede Cheminova sin produktion på den gamle fabriksgrund, efter det hele var flyttet i nye bygninger på Rønland nord for den gamle fabriksgrund, hvor der også i dag er produktion.
  • Forureningen på den gamle fabriksgrund opstod som følge af virksomhedens drift og håndtering af kemikalier og affald i 1950'er og 1960'er.
  • En undersøgelse fra 2018/19 viste, at der spredt på grunden findes cirka 15 ton pesticider (heraf cirka 12 ton parathion) og seks ton kviksølv.

Andet om generationsforureninger og oprensning:

  • I december 2020 besluttede partierne bag Finansloven 2021, at der skulle afsættes 630 mio. kr. over fem år til den første fase af en oprensning af generationsforureninger i Danmark. I denne fase skal der bl.a. renses op på Høfde 42 og Cheminovas gamle fabriksgrund på Harboøre Tange. Desuden giver Auriga Industries A/S (tidl. ejer af Cheminova), der er et datterselskab under Aarhus Universitets Forskningsfond, et engangsbeløb på 125 mio. kroner til oprensning ved Høfde 42. I 2019 blev der desuden øremærket 50 mio. kroner på finansloven til forureningerne ved Harboøre Tange.
  • Der kendes i dag 10 generationsforureninger i Danmark. Tre af dem ligger på Harboøre Tange syd for Thyborøn i Vestjylland og stammer fra kemikalieproduktion fra virksomheden, som dengang hed Cheminova.

 

Artiklen er en del af temaet Politik.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Nordiske Medier:

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.375