23948sdkhjf

Opfyldning af kollapstruet parkeringskælder bliver markant dyrere

Aarhus Kommune må gribe dybere i lommen for at få afsluttet opgaven med at opfylde og dermed sikre p-kælderen under Aarhus Rutebilstation mod kollaps.

Det var konklusionen på det seneste møde i Aarhus Kommunes tekniske udvalg, hvor politikerne godkendte at skyde ekstra 10,1 mio. kr. ind i projektet, der oprindeligt skulle have kostet 18,6 mio. kr.

I knap et år er der arbejdet på at bryde p-kælderen op samt fylde den med sand, efter at flere måneders undersøgelser sidste år påviste en ”akut” nedstyrtningsfare i betondækket over p-kælderen.

Dyrere projektering

Det var dog først i foråret 2021, at forvaltningen i en gennemgang af nedbrydnings- og anlægsarbejdet kunne påvise, at projektet ville sprænge budgettet, fremgår det af notatet sendt til politikerne:

Eksempelvis har det vist sig ”markant” dyrere at nedbryde en tidligere udkørselstunnel på grund af dens nærhed til fjernvarmeledninger, ligesom der skulle bruges flere penge på bortskaffelse af jord og beton, da en del af betonen viste sig at være påsmurt fugtsikring, og derfor skulle behandles som forurenet.

Generelt har opgaven også vist sig, at kræve ”markant” flere ressourcer at projektere. Især har selve genopbygningen af rutebilstationens terminaler ifølge kommunen vist sig problematisk, fordi arealet er ”meget kompakt”:

”Man har ikke kunnet anvende gængse normer eller vejledninger for terminaler, da man som udgangspunkt ikke har kunnet overholde dem,” skriver forvaltningen i notatet.

2,1 mio. kr. af fordyrelsen omhandler, at projektet også er steget i omfang og nu inkluderer et byrum bag terminalbygningen med træer, bænke og cykelstativer, som ikke var del af den oprindelige bevilling.

Finansierer med grundsalg

Arbejdet er nu i sin allersidste fase. Den ekstra bevilling vil ifølge kommunen sikre, at Aarhus Rutebilstation kan åbne for fuld drift den 30. august 2021, oplyses det i notatet.

De ekstra udgifter vil kommunen finansiere gennem en række salg af boligudlejningsejendomme.

Idéen om at fylde den nedstyrtningstruede parkeringskælder med sand, grus og jord blev præsenteret af rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, Bünyamin Simsek (V), i marts 2020.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Mest læste
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Tidligere vandværksgrund til bypark og varmeværk
EU vedtager fælles regler for beskyttelse af kritisk infrastruktur
Rockwools salg i Rusland styrtdykker: "Hvis vi skal trække os ud, så gør vi det"
Udviklingsplan for Gedser Havn er klar – nu skal den realiseres skridt for skridt
Første fald i antallet af ledige stillinger i to år
Producent af naturgasfri løsninger får initiativpris
Nordiske Medier:
Metal Supply DK
Wood Supply DK
Electronic Supply DK
Building Supply DK
Food Supply DK
Energy Supply DK
RetailNews
Transportmagasinet
Magasinet Pleje
Jern & Maskinindustrien
Mester Tidende
Licitationen
Motor-magasinet
Leder IDAG
Søfart
PlastForum DK
Kommunefokus
Fremtidens Logistik

Send til en kollega

0.097