23948sdkhjf

Betal og byg mere? Flere vil se Aalborgs udbygningsaftaler efter i sømmene

Kravet om en uvildig undersøgelse af Aalborg Kommunes brug af udbygningsaftaler får nu større politisk opbakning. 

Enhedslisten, Radikale Venstre kræver nu sammen med Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti en undersøgelse af sagerne fra 1. januar 2014 og frem til i dag. Siden 2011 har Aalborg Kommune indgået 30 udbygningsaftaler, som omhandler betaling af forbedringer af infrastruktur i forbindelse med et byggeprojekt - vel at mærke frivilligt foranlediget af grundejer. Det skriver Nordjyske.dk

Partierne vil have undersøgt, om de udbygningsaftaler, kommunen har indgået med bygherrer, har resulteret i, at der er blevet bygget mere, tættere eller højere, end der oprindelig var lagt op til politisk og i lokalplanerne - eller ønsket af bygherren. 

En udbygningsfatale kort

Udbygningsaftaler giver kommuner mulighed for at indgå frivillige aftaler med private grundejere om at medfinansiere en række fysiske infrastrukturanlæg i forbindelse med en byudvikling.

Loven, som blev introduceret med ændringer til Planloven i 2007, åbner for, at en grundejer kan tage initiativ til, at indgå en frivillig aftale med kommunen om at bidrage med finansiering af infrastrukturanlæg, hvis grundejeren finder dette hensigtsmæssigt med henblik på udnyttelse af sin ejendom.

Udbygningsaftaler er kommet i fokus efter, at udviklingen af dele af den gamle spritfabrik i Aalborg, Spritten, blev sat i bero på ubestemt tid af Spritten A/S. Til Licitationen - Byggeriets Dagblad har Martin Nielsen, idémand bag det højt profilerede projekt, fortalt, at Aalborg Kommune - stik imod reglerne - tog initiativ til en udbygningsaftale for forbedringer i området ved Spritten. Ankestyrelsen undersøger sagen.

Bygherrer frygter for deres fremtid i byen

Til Nordjyske fortæller Per Clausen (EL), at han har fået ”flere henvendelser, som tyder på, at bygherrer får finansieret deres bidrag til en udbygningsaftale ved at få mulighed for at bygge højere og tættere”. 

Lignende beskeder har Vibeke Gamst (K) fået: 

- Vi har hørt så meget fra bygherrer, der står i en vanskelig situation, fordi de ikke vil umuliggøre deres egen position og fremtid i byen. Det foregår under overfladen, og det kan vi altså ikke have med at gøre, det må der gøres noget ved, siger hun til Nordjyske.

By- og landskabsrådmand Hans Henrik Henriksen (S) afviser overfor Nordjyske, at nogle bygherrer får lov at bygge mere og højere, hvis de indgår en udbygningsaftale. Han peger dels på, at Aalborg Kommune har en strategi om byfortætning. Dels at alle byggesager indeholder et element af forhandling om udformning af et projekt.

Artiklen er en del af temaet Politik.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094