23948sdkhjf

Stålgrossist: Lange udsigter til normaliseret marked

Markedet for stål er her efter sommerferien fortsat underforsynet i forhold til den høje efterspørgsel fra industrien.

Det er den overordnede melding i en markedskommentar fra Brian Sejr, der er salgsdirektør hos den rustfri stålgrossit Damstahl.

Brian Sejr peger på, at Damstahls leveringstid fra værkerne lige nu ligger på mellem 4-8 måneder, og derudover er grossisterne generelt præget af, at værkerne i øjeblikket kun leverer rationerede mængder til de enkelte grossister, som så må finde råvarerne gennem andre kilder.

Brian Sejr slår dog også fast, at Damstahl lige nu har over 25.000 ton varer til salg og derfor også rummer alternative kvaliteter og dimensionener til varer, der viser sig umulige at skaffe lige nu.

Safeguard driller stadig

Flaskehalsen på stålmarkedet er skabt af en lang række faktorer, hvor mangel på nikkel og lange høje fragtrater er med til at presse priserne op.

Men den helt store knast er ifølge Brian Sejr fortsat den safeguard, som EU har indført på stål. Safeguarden er en told på 25 procent, der bliver lagt på stål, der bliver købt hjem til Europa, når de af EU fastsatte importkvoter er opbrugt.

Det betyder ifølge Brian Sejr, at stålimportørerne opmagasinerer stål på toldlagre og så frigiver det, når kvoterne nulstilles igen ved kvartalsskifte. Dermed bliver kvoterne hurtigt brugt, og der er meget lidt plads bestilling af nye varer fra ikke EU-lande, hvis man skal undgå straftolden på 25 procent.

Hvornår situationen på stålmarkedet kommer i bedring, vil Brian Sejr ikke give et konkret bud på.

- Situationen varer, indtil der er balance mellem udbud og efterspørgsel, og det er der langt fra. Men hvor længe det varer, er svært at spå om, men vi vurderer, at året er "gået", inden der kommer bedringer, siger Brian Sejr.

Han anbefaler fortsat, at kunderne ikke hamstrer varer, da hamstring presser værdikæden yderligere.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063