23948sdkhjf

Ingen efterspørgsel – nu fjerner Aalborg Portland prisforskel på grønnere cement

Salget af Aalborg Portlands nye CO2-reducerede cement, FutureCem, er slet ikke gået som forventet. Cirka 2.000 tons er der blevet solgt af den mere bæredygtige cement i 2021 mod en forventning om 40.000 tons. 

Interessen var ellers stor, da cementproducenten i starten af 2021 lancerede FutureCEM der har et op til 30 pct. lavere CO2-aftryk. De høje udviklings- og produktionsomkostninger betød, at den nye cementtype blev prissat cirka 30 pct. højere end konventionelle grå cementtyper. 

Men interessen og det øgede fokus på bæredygtighed i byggeriet generelt er ikke slået igennem i salget i første halvår 2021. 

– Vi må dog sande, at udviklingen i efterspørgslen overraskende nok går for langsomt, og der er samtidig lav betalingsvillighed for mere grønne løsninger, forklarer direktør Michael Lundgaard Thomsen fra Aalborg Portland i pressemeddelelsen. 

Aalborg Portlands ny strategi for FutureCem

FutureCem kom officielt på markedet 1. januar 2021 efter mange års udvikling – heriblandt via forsknings- og udviklingsprojektet Grøn Beton II. FutureCEM har 30 pct. lavere CO2-aftryk sammenlignet med almindelig Rapid cement, som i dag er den mest anvendte cementtype i Danmark.

Grundet høje udviklings- og produktionsomkostninger blev FutureCem prissat cirka 30 pct. højere end konventionelle grå cementtyper. Udviklingsomkostningerne beløber sig til 50 mio. kr., og der investeres 0,5 mia. kr. i nye produktionsanlæg frem mod 2025.

Salget af FutureCem har i 2021 ligget på cirka 2.000 ton mod en forventning om 40.000 ton. Derfor fjerner Aalborg Portland prisforskellen fra 1. september 2021 i håb om at stimulere efterspørgslen.

Aalborg Portland har søsat en ny implementeringsplan, som indebærer, at 5 pct. af al grå cement konverteres til FutureCem i 2021, og i 2025 skal mere end halvdelen af alt grå cement være konverteret til FutureCem.

Derfor har Aalborg Portland nu valgt at udviske prisforskellen mellem FutureCem og konventionel grå cement allerede fra 1. september 2021. 

Resten af værdikæden skal ind i kampen

Ifølge Michael Lundgaard Thomsen er det et nødvendigt skridt for at gøre de CO2-reducerede løsninger til det naturlige valg. Den markedsudvikling er også afgørende for, at Aalborg Portland kan indfri sine egne klimamål, der tæller en 30 pct. CO2-reduktion per ton cement og en aftale med regeringen om at reducere CO2-aftrykket frem mod 2030 med 660.000 ton CO2: 

– Vi har med prisudligningen fjernet en væsentlig barriere. Nu er der brug for, at resten af værdikæden også byder sig til. Bygherrerne, også de offentlige, skal efterspørge CO2-reduceret beton, rådgiverne skal kende til mulighederne og tage dem med i projekteringen, og entreprenørerne og betonproducenterne skal tilvælge nye løsninger, siger Michael Lundgaard Thomsen. 

Læs mere om FutureCEM og Aalborg Portlands tiltag på Building Supply søstermedie Licitationen

Aalborg Portlands grønne omstilling er udfordret af manglende efterspørgsel

 

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.062