23948sdkhjf

Kommuner er åbne for at modtage afghanske flygtninge

Den seneste uge er mange afghanere flygtet fra Afghanistan, efter at Talibans tropper har overtaget landet.

466 er også blevet evakueret til Danmark, viser de seneste tal, som TV 2 Lorry har fået fra Røde Kors. Selvom de slipper ud af Afghanistan, så går de dog en uvis fremtid i møde.

Der er indgået en politisk aftale, som betyder, at afghanere, der har arbejdet for Danmark er sikret ophold i Danmark i to år. Derudover har Enhedslisten og SF udtrykt, at de mener, at Danmark bør tage imod afghanske flygtninge som følge af Talibans magtovertagelse i Afghanistan.

Og hvis et politisk flertal beder om hjælp til at huse de afghanske flygtninge, så er flere kommuner i Region Hovedstaden og Region Sjælland klar til at hjælpe.

Det viser en rundspørge, som TV 2 Lorry har foretaget.

16 kommuner har svaret, af dem er størstedelen positivt stemt overfor at tage imod flygtninge, hvis regeringen og folketinget beslutter det. Det gælder blandt andet i Allerød Kommune.

- De mennesker, der nu ankommer, er både sårbare og berørte af situationen i Afghanistan. Det er mennesker, som gennem flere år har hjulpet Danmark og vores allierede i Afghanistan, og heldigvis er de i sikkerhed nu og får den rette støtte og hjælp, siger Allerøds borgmester Karsten Längerich (V) og fortsætter:

- Når og hvis Christiansborg på et senere tidspunkt beslutter, at kommunerne skal tage imod nye flygtninge, er det vores rolle som kommune at få dem integreret og huset i vores lokalsamfund – og den opgave er vi selvfølgelige klar til at løfte.

Også i Egedal, Fredensborg, Furesø, Gentofte, Glostrup, Halsnæs, Hørsholm, Roskilde og Solrød er man åbne overfor at modtage afghanske flygtninge:

- I Roskilde Kommune er vi parat til at tage vores del af ansvaret på linje med landets øvrige kommuner, hvis Christiansborg beder os om hjælp.

- Vi har før løst opgaven med integration, job og bolig til flygtninge, så mon ikke det kan lykkes igen, lyder det fra Roskildes socialdemokratiske borgmester Tomas Breddam.

Mens mange kommuner er positive, når snakken falder på modtagelse af eventuelle afghanske flygtninge, er der også enkelte kommuner, der vurderer, at de får svært ved at huse flere flygtninge, end de gør nu. Det gælder blandt andet i Dragør.

- P.t. ved vi ikke, hvor mange flygtninge der bliver tale om. Hvis Dragør Kommune bliver trukket ud til at huse nye flygtninge fra Afghanistan, må vi finde løsninger til at løfte opgaven.

- Vurderingen er, at vi har haft svært ved at huse flygtninge i forbindelse med den fordelingsordning, som hidtil har været gældende. Dragør Kommune har ikke mange boliger at stille til rådighed, lyder det fra kommunen.

I Herlev Kommune peger borgmester Thomas Gyldal Petersen (S) på det ansvar, kommunen tidligere har taget. Derfor opfordrer han til, at man tager hensyn til tidligere fordelinger.

- Herlev Kommune har siden 1970’erne taget et ekstraordinært stort ansvar i forhold til integrationsopgaven af flygtninge og indvandrere fra ikke-vestlige lande. Ønsker regeringen, at Danmark og dermed landets kommuner nu skal tage imod afghanske flygtninge, vil Herlev på ny løse opgaven – med en forventning om, at placeringen af nytilkomne flygtninge sker med hensyntagen til tidligere fordelinger.

- Mange af landets kommuner har en betydelig lavere andel ikke-vestlige borgere end Herlev. På nuværende tidspunkt afventer vi regeringens beslutning og kan ikke tage stilling til, hvad det vil kræve for at huse og integrere afghanske flygtninge.

Artiklen er en del af temaet Politik.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.078