23948sdkhjf

Aftale: Ét samlet udbud af anlægsarbejde og partnerskab om historisk stort anlægsprojekt

Energiøen i Nordsøen er kommet endnu et skridt tættere på, efter et politisk flertal er blevet enige om flere af de overordnede rammer for udbud og ejerskab.

Det bliver ét samlet udbud af partnerskab og anlægsopgave for den milliarddyre Energiø i Nordsøen, der skal forsyne Danmark og Europa med grøn strøm. Det skriver Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet i en pressemeddelelse

Aftalen lægger op til et stærkt offentligt-privat samarbejde, der skal aktivere kommercielle kompetencer og skabe de bedste rammer for grøn energi og innovation.

– Energiøen i Nordsøen er ét af vor tids største grønne projekter, som også bliver mødt med kæmpestor interesse og engagement både i Folketinget og erhvervslivet, siger klimaminister Dan Jørgensen i pressemeddelelsen.

Fakta: Energiøen i Nordsøen

  • Energiøen i Nordsøen forbindes til omkringliggende havvindmølleparker og til flere landes elnet. Den vil altså samle og fordele strømmen direkte til forbrugerne i flere lande.
  • Der er allerede aftalt en kapacitet på 3 GW havvind for øen, hvilket svarer til 3 mio. husstandes strømforbrug. På sigt skal øen have en kapacitet på 10 GW havvind.
  • De samlede investeringer for selve øen, infrastruktur og tilknyttede havvindmølleparker bliver cirka 210 mia. kr., heraf forventes omkostninger til anlægget af selve øen at blive i størrelsesordenen 6-11 mia. kr.

Ejerskabet bygges op som et aktieselskab, hvor staten ejer mindst 50,1 pct., og byderne på øen skal have mulighed for at etablere ekstra arealer på øen til innovative, grønne løsninger.

Omkostninger til anlægget af selve øen ventes at blive i størrelsesordenen 6-11 mia. kr., mens de samlede investeringer for selve øen, infrastruktur og tilknyttede havvindmølleparker bliver cirka 210 mia. kr.

Som led i forberedelserne af udbuddet af energiøen i Nordsøen, giver aftalekredsen nu markedet afklaring på nogle af de centrale rammevilkår. Det sker blandt andet for at give private aktører de bedste vilkår i deres forberedelser med udarbejdelse af konkrete projektforslag og sammensætning af de rette konsortier.

Artiklen er en del af temaet Politik.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.063