23948sdkhjf

Bæredygtige ambitioner for syv vandværker er lig store krav til rådgiverne

Fremtidens vandværker skal bygges bæredygtigt. Det er den klare ambition, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, Hofor, har lagt for milliarddyre moderniseringer og nybyggeri af syv vandværker. 

– I Hofor har vi en ambition om at skabe klima- og miljørigtige forsyningsløsninger. Det gælder også, når vi opfører nye vandværker, siger projektchef Erling V. Fischer, Hofor, i en pressemeddelelse. 

– Vi har sammen med vores rådgivere tilegnet os en masse viden, og vi er kommet langt. Nu har vi en mere systematiseret tilgang til at følge bæredygtighedstiltag i projekterne, end da vi startede projektering af vandværkerne tilbage i 2017, fortsætter han. 

Siden 2017 har Cowi bistået Hofor med projektering af seks ud af de i alt syv vandværker, som Hofor skal modernisere. Cowi er med på Værket ved Søndersø, som er ved at afslutte første etape af byggeriet, Værket ved Thorsbro, som er i fuld sving og snart har lukket bygning samt Værket ved Gevninge, som er ved at starte op. De næste tre værker er ved at blive projekteret – heriblandt arbejder Cowi på Værket ved Regnemark, som er Danmarks største vandværk. 

Cowi varetager bæredygtighedsledelse for hele projektorganisationen, som udover Hofor og Cowi omfatter PLH Arkitekter, Niras, Krüger, Øllgaard, Emcon og Sweco.

Akkumuleret viden sætter nye standarder

Fra Cowi lyder det, at man tydeligt mærker betydningen af, at bygherren stiller en klar målsætning op for bæredygtighed.

– Drevet af en stærk vision om bæredygtighed har Hofor som bygherre sat en ambitiøs ramme for de krav, der stilles til opførelsen af vandværkerne. Det gælder for eksempel i forhold til udledning af CO2 i produktionen af bygningskomponenter og andelen af genbrugsmaterialer, fortæller senior projektleder Mona Bisgaard, Cowi, i pressememddelelsen.

Bredden og det tætte samarbejde i projektorganisationen udpeges ligeledes som nøglen til at sætte skub i den positive udvikling.

Hofors moderniseringer af vandværker i indeværende årti:

  • Værket ved Marbjerg
  • Værket ved Søndersø
  • Værket ved Thorsbro
  • Værket ved Gevninge
  • Værket ved Regnemark
  • Værket ved Islevbro
  • Værket ved Slangerup

I projektorganisationen bag de tre seneste vandværker, finder man Hofor, Cowi, PLH Arkitekter, Øllgaard, Emcon, Niras, Krüger og Sweco. Her oplever man styrken i at sætte den samlede viden på tværs af bygherre og rådgivere i spil. 

– Alle parter i projektet bidrager med specialiseret viden, og de erfaringer, vi sammen oparbejder fra projekt til projekt, skaber et vigtigt vidensgrundlag for at udvikle nye standarder for bæredygtighed i branchen, forsætter Mona Bisgaard. 

Ét hold med en fælles vision

Som bygherre har Hofor ikke kun stillet krav om bæredygtighed, men også til samarbejdet i projektorganisationen. 

– For os er det afgørende, at der er gensidig tillid, og at projektorganisationen formår at arbejde tæt sammen til gavn for projektet. Derfor har vi aftalt, at vi så at sige smider rygmærkerne og arbejder sammen på tværs om at implementere vores vision for fremtidens bæredygtige vandværker, siger Erling V. Fischer.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11