23948sdkhjf

Stort benarbejde, stædighed og et genudbud - Nu åbner teaterbyggeri i Odsherred

Odsherred Teaters udvidelsesplaner skulle først gå så gruelig meget ondt igennem, men nu står den nye teatersal klar til at blive indtaget af skuespillere, instruktører og publikummer. Indvielsen, som markeres den 25. september, er sidste led i en større transformation.

Teatret er flyttet ind på hovedgaden i Nykøbing Sjælland og er blevet renoveret, og nu er der en tilbygning i form af en ny og fleksibel såkaldt blackbox-teatersal. Det skriver Realdania i en pressemeddelelse. 

Udvidelsen af Odsherred Teater

Udvidelsen af Odsherred Teater er på cirka 1000 kvm og omfatter en ny teatersal med cirka 250 pladser, udvidelse af foyerområdet samt garderober, værksteder og bagscene faciliteter. 

Nybyggeriet forbindes med den eksisterende bygning på cirka 600 kvm ved Algade, en hovedgade i Nykøbing Sjælland.

Arbejdet på teaterudvidelsen kom i gang i sensommeren 2020 – trekvart år senere end oprindelig planlagt. Forinden var projektet – som Licitationen tidligere har beskrevet – blevet bremset af en konkurs hos den oprindelige entreprenør, B. Nygaard Sørensen. Efter en afklaring og ny licitation vandt Elindco Byggefirma fra Jyllinge teaterudvidelsen på skæringen til juli sidste år. 

Teatersals-projektet har i hele processen krævet både stædighed og et stort benarbejde. 

Teatertanken blev sået i 2014

Teaterleder Simon Vagn Jensen og borgmester i Odsherred Kommune Thomas Adelskov mødtes i 2014. Her fremlagde teaterlederen for første gang sine tanker om en ny teatersal i den gamle Irmaforretning midt på gågaden. 

– Det er ikke hver dag at et tidligere supermarked i en lille provinskommune ombygges til et forrygende teaterhus. Faktisk næsten aldrig. Og det er heller ikke alle byggerier der får markant betydning for en masse mennesker, men det gør det her, siger teaterleder Simon Vagn Jensen i pressemeddelelsen. 

Teatret flyttede fra beliggenheden i Annebergparken syd for Nykøbing Sjælland i sommeren 2016 og etablerede sig herefter i de udtjente butikslokaler på Algade 36, som Odsherred Kommune havde købt til formålet. 

Efter en renovering af den forreste del af bygningen til en lille teaterscene, teatercafé, kontor og køkken blev der etableret en bygningsfond, hvis formål var at bygge og drive den nye teaterbygning.

Den første entreprenør gik konkurs

Et hold med arkitektfirmaet Christensen & Co i spidsen vandt i 2019 opgaven som totalrådgiver på den 1.000 kvm udvidelse af Odsherred Teater i Nykøbing Sjælland. 

Den 28. januar 2020 meddelte Odsherred Kommune, at B. Nygaard Sørensen havde vundet hovedentreprisen på teaterudvidelsen med et bud på 22,78 mio. kr. 

Torsdag den 30. januar entreprenørfirmaet så en konkursbegæring ved Sø- og Handelsretten, og teaterprojektet blev sat på hold.  

Efter grundige juridiske granskninger kom Byggefonden Odsherred Teater frem til, at udbuddet skulle annulleres og gå om. 

På skæringen mellem juni og juli 2020 kunne teaterfolkene så offentliggøre, at Elindco Byggefirma vandt hovedentreprisen på projektet.

Herefter fulgte udbud, genudbud og - som beskrevet ovenfor - den endelige aftale med entreprenøren Elindco indgået fulgt af første spadestik og nu den endelige teaterbygning.

– Tilblivelsen af Odsherreds nye teater er ikke alene et fantastisk byggeri, men også et aktiv for hele Odsherred. Teateret vil i årene fremover vise sig som en af de afgørende faktorer for den allerede igangværende positive udvikling Odsherred er inde i. I en tid, hvor der i hele landet er fokus på at gentænke provinsens fremtidig bymidte, er Odsherreds nye teater med sin placering, et nytænkende og forbilledlige projekt, siger formand for bygningsfonden Odsherred Teaters bestyrelse Lars Nybjerg.

Den nye teatersal er blandt andet støttet af A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, den filantropiske forening Realdania samt Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.                               

Artiklen er en del af temaet Kultur.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Mest læste
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Tidligere vandværksgrund til bypark og varmeværk
EU vedtager fælles regler for beskyttelse af kritisk infrastruktur
Rockwools salg i Rusland styrtdykker: "Hvis vi skal trække os ud, så gør vi det"
Udviklingsplan for Gedser Havn er klar – nu skal den realiseres skridt for skridt
Første fald i antallet af ledige stillinger i to år
Producent af naturgasfri løsninger får initiativpris
Nordiske Medier:
Metal Supply DK
Wood Supply DK
Electronic Supply DK
Building Supply DK
Food Supply DK
Energy Supply DK
RetailNews
Transportmagasinet
Magasinet Pleje
Jern & Maskinindustrien
Mester Tidende
Licitationen
Motor-magasinet
Leder IDAG
Søfart
PlastForum DK
Kommunefokus
Fremtidens Logistik

Send til en kollega

0.109