23948sdkhjf

Eksperthjælp skal sikre borgere bedre rådgivning om PFOS

Sundhedsstyrelsen samler nu en gruppe eksperter, der skal rådgive om stoffet PFOS, som flere steder i landet undersøges for. Det oplyser styrelsen i en pressemeddelelse.

Undersøgelserne er sat i gang efter en sag i Korsør. Her har borgere spist kød fra kvæg forgiftet med stoffet.

Det stammede fra en nærliggende brandskole, hvor der blev brugt skum med PFOS i frem til 2011, hvor det blev forbudt at bruge.

Ifølge enhedschef i Sundhedsstyrelsen Niels Sandø er det vigtigt, at der nu sikres en ensartet håndtering og rådgivning af de berørte borgere.

- Nu vil vi samle de førende eksperter med kendskab til fluorholdige stoffers sammensætning og helbredsmæssige konsekvenser. Formålet er at samle den viden, vi allerede har på området for dermed at kunne rådgive borgerne bedre, siger han i meddelelsen.

Myndighederne har kortlagt 181 steder i landet, hvor det er muligt, at der er brugt sådant skum, da der er eller har været brandøvelsespladser.

Derudover undersøges drikkevandet på alle landets vandværker også for stoffet for at se, om der er forurening.

Også 900 industrigrunde tjekkes for det skadelige giftstof. Det skyldes, at det også er brugt af en række industrivirksomheder.

Den nye ekspertgruppe består blandt andet af forskere og repræsentanter for miljømedicinske afdelinger. De mødes formentlig i oktober.

Store mængder af PFOS kan påvirke leveren og immunsystemet, og det står også på listen over kræftfremkaldende stoffer.

Samtidig nedbrydes stoffet meget langsomt i kroppen, og der findes ikke en kur til at få det væk.

I september fik læger på Holbæk Sygehus dog en delvis godkendelse til et forsøg, der skal hjælpe borgere til at udskille PFOS.

Det går ud på at give en del af de borgere i Korsør, der uforvarende har indtaget stoffet, præparatet colestyramin.

Det er et velkendt og velafprøvet middel mod for høje kolesteroltal. Lægerne mener, at det muligvis kan øge udskillelsen af PFOS fra kroppen.

Går alt som planlagt, ventes de første resultater i sommeren 2022.

Kilde: /ritzau/

Artiklen er en del af temaet Samfund.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111