23948sdkhjf

Nyt kulturhus er åbnet på Grønland: Det kan inspirere andet byggeri i landet

På en bakketop i den østgrønlandske by Tasiilaq har et arkitekttegnet hus slået dørene op for byens unge.

Huset er bygget til at modstå det arktiske klima og den kraftige storm ’piteraq’, der blæser fra Indlandsisen ned over de østgrønlandske kyster. Det nye kulturhus i Tasiilaq løser befolkningens behov for et sted at mødes og dyrke østgrønlandske kulturelle aktiviteter.

Huset er bygget med DC-elementer for at undgå skimmelsvamp, som er en udfordring i Grønland. Særligt designede skodder på vinduerne er med til at redde vinduerne fra piteraquen, som blæser op mod 50 og 80 meter i sekundet. Danske og grønlandske fagfolk har samarbejdet tæt for at løfte niveauet i grønlandsk fritidsbyggeri i det arktiske klima.

Om kulturhuset

Huset er for 14-34-årige unge.

Projektet er tegnet af den danske arkitekt Sophus Søbye Arkitekter i samarbejde med den Grønlandske tegnestue Titarneq.

Østgrønlandsk madkultur, dans, hjemmelavede harpunspyd, isfiskeri og hundeslædeture er en del af programmet i huset.

Huset er 280 kvm inklusive terrasse.

Det er et samarbejde mellem Lokale og Anlægsfonden og Kommuneqarfik Sermersooq med bidrag fra Bikubenfonden, 15. Juni Fonden og Kraemers Grønlandsfond.

Lokale og Anlægsfonden har bevilliget 4 mio. ud af den samlede anlægssum på 10 millioner.

Første eksempel på et moderne fritidsbyggeri i Grønland

Fritidsbyggeri er ofte standardiserede idrætshaller og forsamlingshuse i Grønland. Mange unge falder uden for idrætslivet og mangler et mødested med sociale funktioner. Kulturhuset tilbyder en fysisk ramme, hvor man kan mødes om kulturen.

- I Tasiilaq er det jo ret mange unge, som ingen steder har at være i fritiden. Det er meget idrætten, der er i spil, og der fanger du slet ikke alle unge mennesker i Grønland. Huset kan virkelig inspirere til at modernisere og videreudvikle fritidsbyggeriet i Grønland, siger Jakob Færch.

Han er udviklingskonsulent i Lokale og Anlægsfonden, som har bevilliget 4 mio. kr. ud af den samlede anlægssum på 10 millioner.

- Et af hovedtemaerne er at arbejde med arkitekturen og kvaliteten for at udvikle den i det grønlandske miljø, siger Jakob Færch.

Varme farver, fleksible funktioner og god akustik er med til at understøtte husets funktion som mødested. Huset er bygget i materialer, der tager højde for de barske arktiske forhold.

Artiklen er en del af temaet Kultur.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.203