23948sdkhjf

Engangsbrug belaster hospitalernes CO2-regnskab

Landbrug, transport og energi er områder, der ofte bliver fremhævet, når der bliver talt om klimasyndere i Danmark.

Men med i rækken er også sundhedsvæsenet.

Faktisk står sundhedsvæsenet, særligt hospitalerne, for omkring seks procent af CO2-udledningen i Danmark. Det viser estimater i forskellige rapporter, blandt andet fra organisationen Healthcare Without Harm fra 2019.

Til sammenligning tegner landbruget sig for omkring 22 procent af Danmarks udledning. Det vides dog ikke, om tallene er opgjort på samme måde.

Ikke desto mindre er der grund til at tage sundhedsvæsenets udledning alvorligt. Det siger Maria Gaden, der er faglig leder hos Center for Bæredygtige Hospitaler, som er nedsat af Region Midtjylland.

- Det kan være svært at forholde sig til, hvor stor en udledning skal være, før vi som samfund skal begynde at tage det alvorligt. Omvendt kan man sige, at al CO2-udledning er et problem, siger hun.

Langt størstedelen af sundhedsvæsenets udledning kommer ifølge Maria Gaden fra hospitalerne. Det gælder for eksempel især indkøb og forbrug af varer som eksempelvis handsker, sprøjter og uniformer, som bruges i forbindelse med behandling af patienter, og som ofte kun bruges en gang.

I alle regioner arbejder man med at finde mere grønne løsninger.

Men der er også nogle "lavthængende frugter", som man allerede nu kan brede ud til alle hospitaler i alle regioner, mener Maria Gaden.

Nogle hospitaler har for eksempel valgt at stoppe med systematisk at bruge lejepapir til en briks til patienter, som måske bare skal ind og have målt et blodtryk og ligger på briksen med alt sit tøj på.

- Der kan man spørge sig selv, om de mange, mange tons, vi bruger af det om året, egentlig øger kvaliteten og sikkerheden i behandlingen?

Et af de hospitaler, hvor man er i gang, er Regionshospitalet i Randers. Her har arbejdet været i gang i to til tre år, fortæller hospitalsdirektør Jonas Dahl.

- Det er meget uopdaget land. Vi har i mange år tænkt patientkvalitet. Vi har nok ikke haft samme fokus på at mindske vores klimamæssige aftryk, siger han.

En af de ting, Regionshospitalet har gjort, er at reducere antallet af skraldespande. Det betyder, at hospitalet på et år sparer 2,5 ton plastik.

- At vi alene som et mellemstort hospital kan spare 2,5 ton plastik, understreger den enorme volumen, der er i sundhedsvæsenet, siger Jonas Dahl.

Kigger man til regionerne, som står for drift af hospitalerne, er der også i løbet af de senere år igangsat flere initiativer for at få mere cirkulær økonomi ind på hospitalerne.

For eksempel har regionerne sat som mål, at de skal mindske udledningen af drivhusgasser med 75 procent i 2030. Det gælder både i forhold til byggeri, indkøb og cirkulær økonomi.

Kilde: /ritzau/

Artiklen er en del af temaet Politik.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095