23948sdkhjf

Natascha manglede læreplads på Sjælland: Nu er hun lærling på Mors

22-årige Natascha fra Sjælland forfølger nu sin drøm om at blive maskinsnedker på Mors

Når man har sat sig noget for, så er man ofte parat til at tænke både kreativt og anderledes for at komme i mål.

Sådan er det i hvert fald for 22-årige Natascha Rundstrøm Nordraak fra Ejby nær Køge på Sjælland. Selvom der er mangel på arbejdskraft og i nogle fag også mangel på lærlinge, så kunne hun ikke finde en læreplads  på Sjælland som maskinsnedker.

- Lærepladserne hænger ikke på træerne på Sjælland. Derfor begyndte jeg at udvide min søgning, og her fandt jeg frem til Outrup Vinduer & Døre på Mors. Selvom det betød, at jeg skulle flytte på tværs af landet, prøvede jeg alligevel at kontakte dem, for jeg ville simpelthen snedkerfaget. Da de valgte at give mig en læreplads, blev jeg utrolig glad, fortæller Natascha Rundstrøm Nordraak.

- Så jeg flyttede til Mors og startede hos Outrup, hvor jeg er rigtig glad for at være, og her har jeg også nogle meget imødekommende og flinke kollegaer. Undervejs har jeg dog måttet skifte skole, så jeg nu har mine skoleforløb ved Skive College, hvor jeg i øjeblikket er i gang med mit andet hovedforløb. Selv når jeg bliver udlært i foråret 2023, kunne jeg også godt finde på at blive boende på Mors i et stykke tid, siger Natascha Rundstrøm Nordaak.

Ifølge uddannelseschef på Roskilde Tekniske Skole, Lotte Skaarup, så er det er stor udfordring at få sjællandske træindustrielle virksomheder og ligeledes større tømrerværksteder til at tage maskinsnedkerlærlinge ind – også selv om der er en mangel på maskinsnedkere og  behov for flere i fremtiden.

- Derfor oplever vi, at flere af vores elever må finde en læreplads uden for Sjælland, og jeg vil tro, at det gælder for mere end 20 pct. Det er selvsagt en udfordring, når vi som samfund gerne vil have unge til at tage en erhvervsuddannelse, fremhæver Lotte Skaarup.

Har altid plads til lærlinge

Hos Outrup Vinduer & Døre er man også ærgerlige over, at det skal være en udfordring for potentielle maskinsnedkerlærlinge at finde lærepladser, når der er et behov for mere faglært arbejdskraft i træ- og møbelindustrien. Derfor har virksomheden trods beliggenheden på Mors valgt at indgå uddannelsesaftaler og således tilbyde lærepladser til flere maskinsnedkerlærlinge fra Sjælland.

- Hvis der kommer et ungt menneske til os, som gerne vil i lære, så finder vi en løsning. Vi kan altid tage flere lærlinge ind. Som virksomhed vil vi gerne tage et ansvar for, at de unge mennesker kan få en læreplads – uanset hvor de bor i landet. Når der mangler udlærte maskinsnedkere, så må manglende lærepladser ikke blive en hæmsko for, at unge tager uddannelsen, siger Henrik Gadgaard, som er produktionschef hos Outrup Vinduer & Døre.

Virksomheden har som udgangspunkt fire til seks lærlinge, hvoraf det typisk er fordelt på fire maskinsnedkere og to lager- og logistiklærlinge, og ifølge Henrik Gadgaard er der et stort potentiale i de unge lærlinge, som desuden er med til at tilføre kompetencer til virksomheden:

- Fra første dag har Natascha fået stor respekt og anerkendelse fra kollegaerne, som kan se, at vi har med et ungt menneske at gøre, som gerne vil lære og samtidig er utrolig dygtig til håndværket. Det er også med til at sikre udvikling i en virksomhed at få lærlinge ind, der kommer med den nyeste viden og ikke mindst gå-på-mod, og derfor er vi meget glade for, at unge mennesker som Natascha ser Outrup som en attraktiv lærlingeplads, understreger Henrik Gadgaard.

Artiklen er en del af temaet Samfund.