23948sdkhjf

De har kun 12 medarbejdere: Neptun Plast dominerer verdensmarkedet

Neptun har specialiseret sig i sprøjtestøbte produkter til fiskeindustrier og byggebrancher over hele verden. Det primære produkt er fiske-kugler, også kaldet floats, som syes fast i fiskernes trawls. 
Den specialiserede produktion af nicheprodukter er endt med at blive appelsinen i turbanen hos Neptun Plast i Vordingborg. Og det er ingen tilfældighed.
- Vores stærkeste float kan klare en dybde over fem kilometer. Det er der ikke nogen af vores konkurrenter, der kan matche, siger teknisk chef Niels Martin Lundsgaard.

Klar strategi

Niels Martin Lundsgaard er tidligere fabrikschef og Laila Lundsgaard produktionsplanlægger hos Panther Plast. 
Da ægteparret for 17 år siden valgte at købe fabrikken i Ørslev ved Vordingborg, havde de en klar forretningsstrategi. Fabrikken var dengang ejet af Panther Plast, butikken gav ikke overskud, og ejerne ville faktisk lukke produktionen i Ørslev. Men på en strand en sommeraften traf Niels Martin og Laila Lundsgaard en skelsættende beslutning: De ville være ejerledere, og virksomheden skulle kaldes Neptun Plast. Laila og Niels Martin ville nemlig skabe plastprodukter til den maritime branche i hele verden. Laila blev direktør og Niels Martin blev teknisk chef. 

Overskud fra dag 1

- Vi så et potentiale, og vi så rigtigt. Det var den helt store lykke, for vi gav ret hurtigt sorte tal på bundlinjen. I dag har vi ingen konkurrenter i Nordeuropa. Enten har vi købt dem, eller også har vi udkonkurreret dem. Og vi har kun få konkurrenter på verdensplan, siger Niels Martin Lundsgaard.
I begyndelsen producerede Neptun Plast stemmebokse, der blev solgt til udlandet, men den produktion er ikke længere aktuel. I mange år har kerneprodukterne været floats, kurve, spande, netringe og bobbins, der støbes på maskinerne på Fragevej. Man støber også spande til byggebranchen og fødevareindustrien. Neptun Plast ejer selv alle værktøjerne og sælger produkterne til grossister over hele verden.
I ca. 90 procent af tilfældene er kunderne fra udlandet. Kun 10-12 procent sælges til danske virksomheder.

Innovativ branche

- Den danske maritime flåde er ikke så stor, til gengæld er den meget innovativ. Det er ofte forespørgsler fra fiskeindustrien i Danmark, der er baggrund for vores opfindelser. Men markedet i Danmark er ikke stort nok, så vi eksporterer størstedelen af produktionen. Her til morgen har vi for eksempel fået en ordre fra Saudi Araben. For et par dage siden sendte vi varer til Rusland, og vi har netop haft en forespørgsel fra Sydkorea, siger Niels Martin Lundsgaard og suppleres af salgschefen, og datteren, Cecilie:
- I dag har vi fået flere ordrer end vi kan håndtere i denne måned, siger hun og sætter dermed tyk streg under, at efterspørgslen er markant, og at Neptun Plasts respekt i markedet er stor.
For Neptun Plast støber i høj kvalitet. Det er en klar forretningsstrategi, siger Niels Martin Lundsgaard.
- Vi støber i høj, gennemtestet kvalitet, og jeg vil derfor gerne diskutere pris med kunderne, fordi jeg véd, kvaliteten er i orden. Hvis kvaliteten er i orden, kan jeg også få den pris, jeg gerne vil have, siger han. 

Loyale kunder

Neptun Plast producerer floats i mange forskellige størrelser og tyngder, alt efter hvilken hastighed båden har og hvilken dybde, man fisker på.
Kunderne er loyale og har handlet hos Neptun Plast i årevis. 
- De køber de samme produkter i de samme farver, år efter år. Nogle gange skal kunden bruge en anden størrelse float end vanligt, men det er vist også de største udsving i ordrene, der er, siger Cecilie Lundsgaard.

Nåede et maximum

I 2020 nåede Neptun Plast et maksimum for, hvad fabrikken kunne producere. Dette er en af årsagerne til, at man i foråret valgte at sælge fabrikken til SP Group. 
- Dels ønsker vi, at nye kræfter udvikler fabrikken med større investeringer og dels er det optimalt at have ”gode venner” til at hjælpe med produktionen, i takt med at ordrerne vælter ind, siger Niels Martin Lundsgaard.
- Vi kan simpelthen ikke følge med. Men det kan vi nu ved at få hjælp udefra. Vi oplever en dynamik med mennesker, som vil os det godt. Mangler vi en maskine i produktionen, kan vi spørge nogle af vores kolleger. Forleden fik vi en ny maskine fra SP Medical, som de ikke brugte længere. Det er allerede et ret dynamisk samarbejde, siger Niels Martin Lundsgaard, der ikke er i tvivl om, at man i Påsken 2021 tog det rette valg for familien:
- Vi har solgt og slipper for det økonomiske ansvar. Jeg kan boltre mig som teknisk chef. Og målet er fortsat at blive verdens største, smiler han.

Læs også: Familie tog stor beslutning

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.094