23948sdkhjf

EU vendte tommelen ned til CO2-fangst på Amager Bakke: ARC fortsætter ufortrødent

EU’s Innovationsfond har netop udpeget de projekter, som får del i den milliard euro, der udloddes til innovative projekter inden for den grønne omstilling.

ARC Amager Ressource Center (ARC) og CMP’s ansøgning til CO2-fangst på Amager Bakke har i et stærkt felt ikke fået del i midlerne.

- Vi har et rigtig godt projekt her på Amager Bakke, og vi har været fortrøstningsfulde i forhold til at få tildelt støtte fra EU’s Innovationsfond. Men vi må i denne ombæring se os overhalet af andre projekter i et meget stærkt felt, siger ARC-direktør Jacob H. Simonsen, og fortsætter:

- Nu trækker vi lige vejret, og sunder os. Når det er sagt, er dette klimaprojekt for vigtigt til at vi lader os stoppe. En mulighed er derfor at genansøge fonden i 2022, hvor den samlede pose penge endda er forøget til 1,5 milliard euro. En anden mulighed er, at Folketinget nu træder i karakter, og understøtter den ønskede udvikling.

Projektet får altså rosende ord med på vejen, hvorfor ARC og CMP overvejer at genansøge, når der i 2022 skal udloddes 1,5 milliard euro.

Ambitionen er at CO2 fra røgen på Amager Bakke og spare atmosfæren for ca. 500.000 tons CO2-udledninger årligt. CO2-reduktionen svarer til at udskifte 250.000 benzinbiler med elbiler på de danske veje.

Nødvendigt med politisk handling nu

CO2-fangst og lagring er udpeget som et af mange nødvendige værktøjer, hvis vi skal leve op til Paris-aftalens mål om at begrænse de globale temperaturstigninger til 1,5 grader celsius.

Derfor vil ARC også fortsætte sit arbejde med CO2-fangst, hvor der allerede i dag med støttemidler fra EUDP fanges ca. 850 kg. CO2/døgn fra røggassen. Det sker i samarbejde med DTU, Pentair og Rambøll, og næste skridt er at opføre et demonstrationsanlæg, som kan fange 4.000 tons CO2 pr. år.

Arbejdet er med til at modne teknologien, så man mest omkostningseffektivt kan fange CO2.

- Vi er langt fremme med CO2-fangst på Amager Bakke. Og uanset om der kommer EU-midler eller ej, er dette projekt vigtigt for den grønne danske omstilling. Derfor ser vi frem mod en dansk CO2-fangststrategi fra Folketinget, som nu i langt højere grad kan skabe grundlaget for, at vi kan fange store mængder CO2, siger Jacob H. Simonsen.

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078