23948sdkhjf

S får flere valglussinger men forbliver størst i storbyer

Både Odense, Aalborg, Aarhus og København.

Socialdemokratiet har tabt vælgere i de store byer, der er klassisk røde, og hvor det i årevis har været socialdemokrater, der har båret borgmesterkæden.

De styrtbløder vælgere og taber henholdsvis godt 10, knap 12, og 9 procentpoint sammenlignet med valget i 2017.

Men selv om vælgerne langtfra har omfavnet partiet så hjerteligt som tidligere, forbliver Socialdemokratiet størst i de tre danske storbyer.

I Aalborg er det lykkedes borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S) at sikre sig den tilstrækkelige opbakning til at kunne blive siddende på posten, selv om Socialdemokratiet har lidt, hvad han kalder "en klar tilbagegang".

Også i Aarhus og Odense er det lykkedes de siddende borgmestre, Jacob Bundsgaard (S) og Peter Rahbæk Juel (S), at genvinde borgmesterposterne.

Endelig er det også lykkedes at beholde overborgmesterposten i København, hvor Socialdemokratiets spidskandidat, Sophie Hæstorp Andersen, er blevet tildelt overborgmesterposten. Også selv om Enhedslisten nu er det største parti i Københavns Kommune.

Statsminister Mette Frederiksen (S) forsøger at stoppe eventuel snak om, at regeringen skulle have fokus på land frem for by. Der er "overfortolket ind i en konflikt", mener hun.

- Nu har vi truffet en masse gode beslutninger, som gavner store dele af Danmark. Og hvis der er nogle i byerne, som siger: "Hov, nu må I gerne kigge på os. Der er nogle beslutninger, vi gerne vil se på vegne af os", så lægger vi os i selen for det.

- Det gælder ikke mindst på boligområdet. Alle skal have råd til at bo i byerne, siger statsministeren.

Kilde: /ritzau/

Artiklen er en del af temaet Politik.