23948sdkhjf

Teknologisk sidegesjæft: Startup tjekker IoT-netværket i Aarhus

På 60 parkeringspladser til elbiler i Aarhus sidder der en lille sensor. De holder øje med, hvorvidt pladsen er ledig og kan - via IoT-teknologi og en app - give et overblik til bilisten over, hvor man kan parkere.

Afsenderne af IoT-teknologien hedder Papp Danmark, og de er ved at installere i alt 100 sensorer i jorden under Smilets By.

Og en lille ”bivirkning” ved projektet, er at Aarhus Kommune nu får tryktestet og kortlagt det trådløse netværk, LoRaWAN, som sensorerne sender data over. På den måde får kommunen undersøgt netværkets dækning til nuværende og fremtidige IoT-løsninger og kan se, hvor det ville være nyttigt at få sat gateways op, der kan forstærke signalet.

- Ved at trække på metadata fra samtlige sensorer på IoT-netværket, kan vi kortlægge og styrke dækningen til gavn for alle nuværende og fremtidige sensor-projekter. De data, vi skal bruge, bliver alligevel skabt, men ved at arbejde systematisk med at samle og bearbejde dem kan vi få ekstra værdi ud af de i forvejen gode samarbejder med private leverandører, udtaler Kim Søvsø fra ITK City Lab, der arbejder sammen med Papp om at undersøge dækningsforholdet i kommunen.

Gør arbejdet lettere

Siden 2017 har Aarhus Kommune haft et såkaldt Internet of Things (IoT) netværk, etableret i kommunen. I Aarhus har man valgt den åbne standard LoRaWAN – der rent teknisk består af en række gateways, der modtager signaler fra sensorer rundt omkring i bygninger og byrum.

Netværket har været anvendt til mange pilotforsøg med henblik på at udforske de teknologiske muligheder, og Papps sensorer bidrager til en voksende pulje af konkrete, større forretningsprojekter.

Spørger man Papp er det en fordel, at kommunen allerede har nogle erfaringer med IoT-netværket, så man ikke skal starte fra scratch.

- Det er en kæmpe fordel, at Aarhus Kommune har så stor fokus på Smart City og IoT. Det skaber grobund for en god dynamik i forhold til at skabe innovation på området, og det gør på den måde vores arbejde meget lettere, fortæller Tan Minh Tran, CEO og Co-founder for Papp Danmark.

Parkerings-AI

Projektet med sensorer på parkeringspladserne startede i sommeren 2021. Det er tech-virksomheden Papp, ladeoperatøren Clever og Aarhus Kommune, der er gået sammen om projektet. Men data fra sensorerne skal ikke kun bruges til at vise ledige pladser i realtid – den skal også bruges i en AI, der skal sørge for, at elbilejeren kan planlægge sin rute i forvejen.

- Vi ser et kæmpe potentiale i at bruge data til at forbedre lademulighederne for elbilisterne. Med det nye pilotprojekt vil vi ikke kun kunne fortælle, hvornår de 100 ladepladser er ledige. Vi vil også kunne bruge data om benyttelsen af de 100 ladepladser til udviklingen af en AI, der kan udregne sandsynligheder for, hvornår Aarhus’ ladepladser er ledige, siger Tan Minh Tran.

Hidtil har Papp fokuseret på at hjælpe bilister med at finde parkeringspladser og undgå p-afgifter, og det nye projekt er det første initiativ målrettet elbilister, som virksomheden er med til at drive.

Artiklen er en del af temaet Samfund.

Læs mere om: papp
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.078