23948sdkhjf

Aftale skal sikre hurtigere internet og mere liv i landsbyer

Alle Folketingets partier er gået sammen om en aftale, der skal sikre mere liv i landdistrikterne og bymidterne.

Det skriver Indenrigs- og Boligministeriet i en pressemeddelelse.

Partierne bag aftalen afsætter mere end 550 millioner kroner til blandt andet at forbedre torve og gågader, flere tilbud til ældre og lokale velfærdscentre.

Aftalen skal også understøtte lokale dagligvarebutikker i små byer, sikre en god internetforbindelse og give et bedre overblik over naturstier.

Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S) fremhæver især, at nedrivningspuljen forlænges. Der er en pulje på 200 millioner kroner til nedrivning og istandsættelse.

- Det betyder, at der er rigtig mange kommuner, der kan være med til at sørge for, at man får ryddet op de steder, hvor der er nogle gamle huse, der ikke bliver brugt, eller hvor der udlejes huse, som reelt ikke er egnet til beboelse, siger han til Ritzau.

I aftalen indgår der blandt andet støtte til borgerdrevne dagligvareforretninger. Det er et gammelt ønske fra Enhedslisten, siger partiets landdistrikts- og øordfører, Henning Hyllested, i pressemeddelelsen.

- Siden kommunalreformen i midten af 00’erne for alvor satte gang i centraliserings-ræset, har den stået på afvikling og afvandring i vores tyndt befolkede områder. Skoler er lukket, det samme er købmanden mange steder.

Karina Lorentzen, der er landdistrikts- og øordfører i SF, er også rigtig glad for, at der kan ydes et større tilskud til borgerdrevne dagligvarebutikker.

- Jeg kan godt forstå, at borgere er optaget af, at der er en købmand i deres landsby. For det første betyder det noget for huspriser, men det betyder også noget for livet i landsbyen, at der er et mødested, siger hun til Ritzau.

Der er også lagt op til en forsøgsordning med 10 frie bymidter i aftalen. Det betyder, at de kan sættes fri af eksisterende lovgivning for at understøtte nye initiativer.

Samtidig skal interessen undersøges for en lignende ordning med frilandsbyer. Det er Karina Lorentzen glad for.

Målet er, at frilandsbyerne og de frie bymidter kan skabe ny udvikling, siger Kaare Dybvad Bek (S).

- Vi håber selvfølgelig på, at der vil komme nogle gode initiativer, og folk, de steder hvor man har engagementet, vil bruge det til at udvikle nogle nye måder at skabe udvikling på i de små samfund, siger han.

Kilde: /ritzau/

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Dansk racerkører med kurs mod stjernerne
Forskere vil styrke borgernes indflydelse på den grønne energiomstilling
Aftaler om tre nye brintanlæg og infrastruktur skal realisere Finlands fremtidige brintøkonomi
ITD beder transportministeren tage affære: Det er ren chikane
Vismænd: Choktal for km-afgift og sukkerknald til diesel
Nordiske Medier:

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096