23948sdkhjf

Træhøjhus i Aarhus får penge og aftale

Det op mod 20 etagers træhøjhus, kaldet Træ, som PFA sammen med Kilden & Hindby, Lendager Arkitekter og Moe, er på vej med i Aarhus’ Sydhavnskvarter får et markant skulderklap.

Aarhus Byråd har netop bevilget 5,5 mio. kr. fra Klimafonden til Teknik og Miljø. Pengene skal bruges til at indgå en partnerskabsaftale med bygherre og udvikler, henholdsvis PFA og Kilden & Hindby, på byggeprojektet. Det oplyser Aarhus Kommune i en pressemeddelelse. 

Ambitionen med partnerskabet er at bidrage til mulige løsninger på de udfordringer, som byggebranchen står over for, når der skal bygges klimavenligt. Efter byggeprojektets gennemførelse vil partnerskabet - Aarhus Kommune og PFA - dele erfaringerne fra projektet med byggebranchen samt relevante myndigheder og lovgivere.

Lægger planerne undervejs 

Ambitionen er, at Træ skal bygges så klimavenligt som muligt. I projektet vil der være fokus på at anvende træ fremfor beton, hvor det giver mening. Materialer skal genanvendes, og CO2-udledningen fra byggepladsen skal begrænses mest muligt. 

– Med Træ-projektet vil vi gerne flytte hegnspælene for, hvor bæredygtigt man kan bygge. Vi skal teste helt nye metoder inden for materialevalg, klimaaftryk og social bæredygtighed i et byggeri. Derfor er vi også enormt glade for, at Aarhus Kommune har kastet sig ind i et så innovativt projekt, siger Mikael Fogemann, ejendomsdirektør i PFA, i pressemeddelelsen.

Ifølge Rune Kilden, som via selskabet Kilden & Hindby i samarbejde med Lendager Arkitekter og Moe, er udvikler for PFA på projektet, betyder dét, at der er tale om et forsøgsprojekt blandt andet, at planerne for byggeriet lægges undervejs. Det har derfor krævet politisk vilje til at gå nye veje, da byrådet ikke har kunnet vurdere projektet ud fra en visualisering af det færdige byggeri. 

– Når vi eksempelvis skal bruge genbrugsmaterialer, er det ikke altid, at vi kan fremvise den færdige facade på forhånd, som man normalt kan. Det betyder, at politikerne skal være med på at arbejde på en måde, hvor de endelige udtryk på en bygning først ligger fast relativt sent i processen – simpelthen fordi, at genbrugsmaterialerne høstes undervejs og ikke bare kan bestilles som konventionelle materialer kan, siger Rune Kilden.

Ud over at være et forsøgsprojekt for en mere klimavenlig byggesektor sætter Træ også punktum som det sidste projekt i den nordlige etape af Sydhavnskvarteret. Projektet forventes at står klar i 2024. 

Rammerne udfordres 

Sydhavnskvarteret undergår i disse år en markant forvandling. Målet er at skabe en tæt bydel med plads til kunst, kulturproduktion og bevægelse, erhverv, tusindvis af nye arbejdspladser, social mangfoldighed og byliv døgnet rundt. Udviklingsplanen for Sydhavnskvarteret blev godkendt i 2018.

Aarhus Kommune har, som en del af byrådets ambition om et CO2-neutralt bysamfund i 2030, en interesse i, at byggeriet i byen udvikles med bæredygtige tiltag.

– Der er ingen tvivl om, at vi alle har en interesse i at gentænke måden, vi bygger nyt og renoverer. Et projekt som Træ er med til, at både vi og PFA får gode erfaringer med, hvordan vi kan tænke mere klimavenligt, når vi udvikler Aarhus, siger Bente Lykke Sørensen, bystrategisk chef i Aarhus Kommune. 

Aarhus Byråd vedtog i sommers en lokalplan for Sydhavnskvarteret. Med den må der samlet opføres 126.150 kvm bebyggelse på området. I højder er der sat en grænse på 26 etager eller 111 meter i højden.

Byggeretter i Sydhavnskvarterets første arealer gik tilbage i januar 2019 til to hold, Team A. Enggaard A/S og PFA Ejendomme Lav ApS, som arbejder med udviklingen af 75.000 kvm. 

 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141