23948sdkhjf

- Det går dårligt: Det er op ad bakke for crowdfundet dansk satellit

En minisatellit made in Denmark skal en tur i det ydre rum i 2023. Den slags koster, og derfor er forskergruppen bag projektet ved at rejse penge via crowdfunding.

Målet hedder 900.000 kroner inden januar, men i skrivende stund er der hentet cirka 9.000 kroner, altså godt 1 procent.

- Det går dårligt. Vi har været i gang i tre uger, og der et stykke vej endnu, siger Mads Fredslund Andersen, der leder projektet.

Han holder dog hovedet højt, for det er ikke de helt centrale penge, man er ved at samle ind udefra.

- Vi har fået en opstartsbevilling fra fonde, så vi er sikret penge til opsendelsen og det mest basale udstyr i satellitten. Men ud fra det, vi vil med satellitten, så kunne vi se, at der manglede mere finansiering, og derfor gik vi i gang med crowdfunding, siger Mads Fredslund Andersen.

Første gang

Satellitten, der får navnet DISCO-2, kommer til at måle 10x10x20 centimeter og skal sendes i kredsløb omkring jorden i 2023. Her skal den bidrage til klimaforskningen, fordi den med sine flere daglige overflyvninger af Jordens to poler, skal generere data om klimaforandringernes påvirkning af områder på og omkring Grønland.

Det er første gang Mads Fredslund Andersen og projektgruppen prøver finansiering via crowdfunding. Den klassiske kapitalrejsning inden for forskning er fondsansøgninger og midler derfra, men lige præcis dette projekt har nogle fordele, der gør det egnet til crowdfunding, siger Mads Fredslund Andersen.

- Det var nemt at kommunikere satellittens formål, og projektet med at overvåge klimaforandringer på Arktis har en bred appeal og en dagsorden, som mange kan forstå. Det er ret centralt, når man søger penge uden for forskningsverdenen. Desuden var det ikke så mange penge, vi var ude efter, og derfor syntes vi, at crowdfunding var forsøget værd, siger han.

Han tilføjer, at crowdfunding også har en anden fordel, i det processen med at rejse penge går hurtigere end den gængse vej til penge.

- Nogle fonde har ansøgningsfrister én gang om året, og så er der en lang sagsbehandlingstid, før man ved, om man har fået pengene hjem. Crowdfunding har et mere umiddelbart payoff, fordi pengene kan være hjemme i løbet af uger, siger han.

Ingen katastrofe

Hvis ikke de 900.000 kommer hjem inden skæringsdatoen i midten af januar, så er det ingen katastrofe, tilføjer Mads Fredslund Andersen. Det betyder bare lidt for projektets finesser.

- Så er der nogle ting, vi ikke kan, efter at satellitten er sendt op. Fx ville vi gerne have lønkroner til en, der efter opsendelse kunne overvåge satellitten hele tiden. Og vi ville gerne markedsføre og holde foredrag om projektet efter opsendelse, og det er der måske heller ikke penge til. Så må vi nedskalere ambitionerne, siger Mads Fredslund Andersen.

Crowdfundingen stopper omkring 10. januar.

Fakta:

Projektet er forankret på Aarhus Universitet, men samarbejder med IT Universitet og andre forskningsenheder i hele landet. Gruppen er ved at udvikle en såkaldt Cubesat, populært kaldt en minisatellit, der måler 10x10x20 centimeter. Den skal til vejrs i 2023 som en del af det studenterdrevne satellitprogram DISCO, der sender den første ud af tre satellitter i rummet i sommeren 2022.

 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094