23948sdkhjf

Efter opkøb: Direktør kæmper for at beholde de ansatte i nordjysk fibervirksomhed

Frederikshavn-virksomheden Roblon har købt en tjekkisk virksomhed og flytter dele af den danske produktion dertil i løbet af 2022.

Det betyder, at antallet af arbejdspladser i Frederikshavn bliver reduceret, men direktøren er allerede i gang med at finde ny beskæftigelse til de ansatte, der står til at få rykket deres job til Østeuropa.

Det fortæller han til Electronic Supply.

- Ja, antallet af arbejdspladser bliver reduceret. Når det så er sagt, så arbejder vi hårdt på at beholde de ansatte i virksomheden, siger Lars Østergaard, administrerende direktør i Roblon, der ikke ønsker at oplyse, hvor mange stillinger, der står til at blive flyttet.

To segmenter

Roblon arbejder med to forretningssegmenter, og det er en ene – produktion af fiberbaserede forstærkningselementer til den fiberoptiske kabelindustri - der rykkes til Tjekkiet.

- Men vi starter først udflytningen i andet halvår af 2022, og der ser vi samtidig ind i øget aktivitet i det andet segment, composite. Og det er mit håb, at vi kan få så mange som overhovedet muligt med derover, så vi skal reducere med så få stillinger som muligt i Danmark, siger Lars Østergaard.

Han tilføjer

- Mange af vores ansatte har været hos os længe og er blevet specialister inden for deres felt. Så vi vil gå rigtig langt og arbejde rigtig hårdt for at beholde dem, siger han.

Bedre geografisk placering

Mandag meldte fiberproducenten ud, at man har købt en fabrik i Tjekkiet, der i forvejen arbejder med højstyrke fibre til forskellige industrielle formål . Produktionen i Danmark bliver flyttet, fordi placeringen i Tjekkiet er bedre i forhold til det øvrige marked inden for den fiberoptiske kabelindustri, forklarer direktøren.

- Det er en optimal geografisk placering. Gennemtiden har flere fiber-virksomheder konsolideret sig, og nu ligger alt produktion i Polen, Slovakiet, Tjekkiet og så videre. Det betyder, at vi i Nordjylland ligger langt fra det marked, vi gerne vil være en del af, siger Lars Østergaard.

Han forklarer, at der som led i udflytningen skal transporteres maskiner fra Frederikshavn til Tjekkiet, når processen begynder, men at fabrikken ellers er up to date.

- Det er en ny fabrik med en ny produktionshal. Det er en veldrevet virksomhed inden for fiberproduktion, og det var en forudsætning for, at vi overhoved gik ind i et køb, siger Lars Østergaard.

Hotspot for fiberoptik

Ved at rykke til Tjekkiet placerer Roblon sig dermed i et hotspot for den europæiske fiberproduktion, forklarer han. En tilsvarende manøvre foretog Roblon i 2017, hvor de købte en virksomhed i North Carolina, USA, der ligger midt i det, Lars Østergaard kalder et amerikansk cluster af fibervirksomheder.

Og i det hele taget er det en branche, der brager derudad. Roblon producerer de fibertråde, der omkranser selve internettråden i et kabel. Og der bliver produceret flere og flere kabler, efterhånden som hele verden vender sig mod 5G, fortæller Lars Østergaard.

- Paradoksalt nok, skal der flere og flere kabler til, efterhånden som alle arbejder trådløst. Der bliver koblet flere og flere ting på internettet, og corona har medført mere hjemmeskoling og hjemmearbejdspladser, så der er en kæmpe vækst på området både i USA og i Europa, siger Lars Østergaard.