23948sdkhjf

Nedlukning kom som et chok: - Det var som at få en vognstang i hovedet

Direktøren frygtede det værste efter nedlukningen af Nordjylland i efteråret 2020

Det var som at få en vognstang i hovedet.

Sådan beskriver en nordjysk direktør den første tid efter regeringens nedlukning af Nordjylland sidste år.

Pludselig forduftede en stor del af ordrerne hos virksomheden Hytek A/S i Sindal og Frederikshavn, der servicerer og fremstiller hydrauliske og mekaniske anlæg.

- Jeg var rigtig bekymret, fortæller administrerende direktør Johnny Hauberg.

Forventningerne til det kommende år var helt i bund, men virkeligheden skulle vise sig at forløbe markant anderledes. I sit nyeste regnskab har Hytek nemlig fordoblet sit overskud efter skat til 4,2 millioner kroner.

Voldsom usikkerhed

Selvom nedlukningen af Nordjylland i den grad smed en svensknøgle i maskineriet for Hytek, er det alligevel lykkedes virksomheden at få nye kunder i industrien.

- Vi har heldigvis haft travlt. Vores dygtige, fleksible folk har simpelthen bare leveret varen hos kunderne, og i sådan en grad at de blev ved med at komme tilbage. Desuden var vi så heldige at vinde en ordre på at lave en ny landgang hos DFDS i Frederikshavn, siger Johnny Hauberg.

Den optimisme var der dog ikke meget af sidste efterår. Det var en stærkt presset direktør, der modtog nyheden om nedlukningen af Nordjylland.

- Vi skulle helt ind i februar, før vi for alvor kunne begynde at se lyset igen, siger Johnny Hauberg.

En stor del af virksomhedens ordrer forsvandt. Herunder udeblev en stor del af de færger, der normalt kommer til Frederikshavn i januar og februar. De turde ikke komme. For at gøre det hele værre viste det sig, at virksomheden ikke kunne få del i kompensationsordningerne.

- Jeg brugte i november tre dage på at undersøge det, men vi kunne ikke få støtte. Til gengæld ville nogle af vores kunder ikke have montører ind fra andre kommuner. Jeg havde flere skibsmontører boende i Hjørring Kommune og flere maskinarbejdere boende i både Frederikshavn og Brønderslev kommuner, og de skulle jo i princippet bytte rundt, men du kan jo ikke sætte en skibsmontør til at lave en maskinarbejders arbejde eller omvendt, fortæller direktøren.

Bed tænderne sammen

Opgaverne hos eksisterende og nye kunder betød, at Hytek kunne komme igennem krisen uden fyringer.

- Selvom vi var svært udfordrede af, at de erklærede Nordjylland som det nye Wuhan, havde vi faktisk nok arbejde til at holde folkene i gang. Det gav ikke det store dækningsbidrag, men vi kunne holde alle mand til pumperne, og det var jo rigtigt dejligt, siger Johnny Hauberg.

Medarbejderne måtte dog afholde noget afspadsering og ferie- og fridage for at få tingene til at gå op. Direktøren har derfor også stor ros til sine ansatte.

De bed tænderne sammen. Vi var fleksible, og de var fleksible, og i sidste ende betød det, at vi kom ud på den anden side, siger han.

- Det er min opfattelse, at markedet ændrede sig lidt. Industrien har haft travlt under corona. Nogle har så valgt at anvende lokale ydelser frem for at outsource det til én stor leverandør. Vi er kommet ind i billedet ved, at vi kan rådgive, optimere og udføre opgaverne, og så er vi leveringsdygtige døgnet rundt, da vi lynhurtigt kan fremstille dele og komponenter på vores store fleksible maskinpark. Det er efterspurgt, fortæller han.

Samme forventning som sidste år

I år er meldingen ironisk nok den samme som sidste år. Johnny Hauberg forventer, at næste år bliver et corona-år med mindre aktivitet.

- Nu står vi igen med en stigende Covid-19 og mulige store restriktioner. Det gør også, at nogle folk/brancher gerne lige vil se tiden an, siger direktøren.

Selvom han ikke har mange pæne ord at sige om nedlukningen og de efterfølgende kompensationspakker, er han i dag glad for, at virksomheden ikke fik del i hjælpepakkerne.

- Nu skal vi så ikke døje med at dokumentere alt muligt, som mange andre virksomheder skal, siger han.

Hytek A/S
mio. kr. 2020/21 2019/20
Bruttofortjeneste 28,9 26,1
Driftsresultat 3,8 2,0
Resultat før skat 5,1 2,7
Årets resultat 4,2 2,3
Balancesum 39,1 37,5
Egenkapital 16,4 16,6
Antal ansatte 47 52
Regnskabsåret blev afsluttet den 30. september 2021
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Nordiske Medier:

Send til en kollega

0.095