23948sdkhjf

Underleverandør: Det mest uvirkelige og vanvittige år, som vi hidtil har oplevet

2019/2020 blev lidt et mellemår for østjyske IQ Metal, fordi der blev investeret massivt i udvikling af produktionen, efter en ny stor kunde blev landet.

Derfor skulle 2020/2021 være back to business. Det vil sige vækst på både top- og bundlinje.

Sådan gik det også. Bruttoresultatet steg med 38 procent til 47,9 millioner kroner, og overskuddet før skat blev mere end fordoblet til 21,9 millioner kroner.

Dækningsgrader under pres

Alligevel sidder administrerende direktør og medejer Bo Fischer Larsen tilbage med følelsen af, at det sagtens kunne have været bedre.

- Der var jo ikke nogen, der havde regnet med, at det år blev det mest uvirkelige og vanvittige år, som vi hidtil har oplevet, konstaterer han.

Det var som hos de fleste andre underleverandører en cocktail af corona og kraftigt stigende råvarepriser, der gjorde det svært at manøvrere i markedet.

- De ekstreme råvarestigninger, vi har oplevet, har også ramt os hårdt. At vi er kommet ud med et fornuftigt resultat skyldes udelukkende, at vi har haft en meget stor vækst på vores toplinje. For vores dækningsgrader har været under pres. Vi har haft et ”pænt” dyk i vores indtjeningsgrad. Indtjeningen på bundlinjen har været tilfredsstilledende udelukkende som følge af, at vi har hævet aktiviteterne væsentligt, forklarer Bo Fischer Larsen.

Han tøver ikke med at betegne året som ”ekstremt udfordrende”.

- På flere af vores større kunder har vi haft direkte tab i det år, vi er gået ud af. Og det er fordi, vi har haft fastprisaftaler, som vi ikke har kunnet komme ud af. Så i ekstreme tilfælde, når råvaren er kommet ind ad porten, har omkostningen på råvaren allerede oversteget salgsprisen på det færdige produkt. Men det er også noget, jeg ved, andre kan nikke genkendende til, lyder det fra Bo Fischer Larsen.

Ingen ketchupeffekt

Alligevel er han godt tilfreds med året, der er gået. For på trods af råvare-kaosset har der været godt gang i markedet, og der er ikke noget, der tyder på, at 2022 bliver et mere stille år, hvis det står til IQ Metal-direktøren.

- Jeg tror, de fleste underleverandører kan nikke genkendende til det faktum, at vi ser en vækst hele vejen rundt. Vi var mange, som troede, at den høje aktivitet var en ketchupeffekt efter første corona-lockdown, som efterfølgende ville blive udjævnet. Men umiddelbart, som vi ser det, ser det ud som om, det høje niveau fortsat stiger, siger Bo Fischer Larsen, og fortsætter:

- I det nye regnskabsår, hvor vi nu er i gang med at lukke tredje måned, har vi p.t. en akkumuleret vækst for gruppen, det vil sige de to selskaber, på over 20 procent. Så væksten fortsætter ind i det nye regnskabsår.

Han er dog usikker på, hvordan 2021/2022 præcis kommer til at lande. For corona og råvare-uroen er stadig ikke historie. Dog tror han på, at både top- og bundlinje bliver højere end i år, selv om indtjeningsmarginerne stadig er under pres.

Og iflølge direktøren er høj aktivitet en nødvendighed.

- Konkurrencen er global og uagtet et højt aktivitetsniveau i markedet, er marginalerne under konstant pres. Der skal således mere toplinje til at skabe samme resultater på bundlinjen, slutter Bo Fischer Larsen.

IQ Metal A/S
mio. kr. 2020/21 2019/20
Bruttoresultat 47,9 34,7
Resultat af primær drift 23,5 11,4
Resultat før skat 21,9 10,0
Årets resultat 19,1 7,8
Balancesum 185,5 144,7
Egenkapital 53,3 40,7
Antal ansatte 266 226
Regnskabsåret blev afsluttet den 30. september 2021