23948sdkhjf

Whistleblower lider tredje nederlag i højesteret

Sagen om den tidligere ergoterapeut i Frederiksberg Kommune, Bitten Vivi Jensen, er torsdag blevet afgjort i højesteret.

I by- og landsretten er hun dømt for at have brudt sin tavshedspligt ved at videregive 89 borgeres personfølsomme oplysninger til en journalist.

Højesteret fastholder den dom, som by- og landsretten kom frem til: 10 dagsbøder på 500 kroner. Det fremgår af en pressemeddelelse fra højesteret.

Bitten Vivi Jensen lider dermed nederlag i højesteret.

- Det var forventet, og selvfølgelig er jeg ked af det på de borgeres vegne, som jeg prøver at hjælpe. Nu kan deres lidelser fortsat blive fejet ind under gulvtæppet, siger hun til TV 2 Lorry.

- Det er en sorgens dag for de sårbare og udstødte, og det er en sorgens dag for de offentligt ansatte. Dommen viser, at de offentligt ansatte ikke kan sige noget som helst, for så får de kærligheden at føle og bliver fyret, siger hun.

Men selvom hun igen har lidt nederlag i retten, har det været kampen værd:

- Jeg er stolt af det, jeg har lavet, og jeg ville gøre det om den dag, det skulle være, siger hun til TV2 Lorry.

Sagen har stor principiel betydning og kan være med til at vise, hvor grænserne for offentligt ansattes tavshedspligt går. Derfor har Bitten Vivi Jensen fået mulighed for at få sagen prøvet i højesteret.

Bitten Vivi Jensen indrømmer at have brudt tavshedspligten, men forklarer, at hun havde pligt til at informere offentligheden.

Det skyldes, at hun mener, at kommunen har brudt loven i deres sagsbehandling i en række sager. Hun videregav oplysningerne for at forholdene kunne komme i offentlighedens søgelys.

Journalist, Ulrik Dahlin, skrev en række artikler om sagerne, der blev bragt i dagbladet Information. I artiklerne var alle borgerne anonymiseret.

Hun mente, at borgere blev sendt igennem jobtræningsforløb, selvom det var helt indlysende, at de ikke kunne komme tilbage på arbejdsmarkedet. Et af de mange eksempler var en borger, der havde fået stillet en dødelig kræftdiagnose, men alligevel skulle i jobtræning.

Ifølge Bitten Vivi Jensen var målet at holde borgerne på lavere ydelser, blandt andet ved at undgå at de fik tildelt førtidspension.

Bitten Vivi Jensen vil sammen med sin advokat undersøge, om sagen kan tages til Menneskerettighedsdomstolen.

Artiklen er en del af temaet Samfund.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078