23948sdkhjf

Brancheorganisation om afgørelse fra Højesteret: Vi er uforstående og utilfredse

Man er enige om at være stærkt utilfredse med dagens afgørelse i Højesteret om vanvidskørsel hos to af de store organisationer i den danske autobranche. 

I den første sag om beslaglæggelse af en leaset bil i en sag om vanvidskørsel har Højesteret onsdag sagt god for indgrebet.

Bilen ejes af Nordania Finans, der har protesteret imod beslaglæggelsen. Selskabet har ment, at indgrebet både er i strid med menneskerettighederne og med EU's charter om grundlæggende rettigheder.

Men Højesteret er ikke enig og siger altså god for, at bilen kan beslaglægges med henblik på senere konfiskation.

I AutoBranchen Danmark er vi uforstående og utilfredse med Højesterets afgørelse. Det er uforståeligt, at et leasingselskab bliver straffet for, hvad deres kunder begår af forseelser i trafikken. Gitte Seeberg, direktør i Autobranchen Danmark

Regler om vanvidskørsel har skabt debat på grund af bruddet med den almindelige retstradition om, at man ikke må straffe andre end den, der begår lovovertrædelsen.

Møder stærk kritik

Og at Højesteret nu siger god for indgrebet møder da også stærk kritik fra de store organisationer i den danske autobranche.

Hos Autobranchen Danmark er direktør Gitte Seeberg utilfreds og mener, at det har skabt en permanent frygt i branchen.

- I AutoBranchen Danmark er vi uforstående og utilfredse med Højesterets afgørelse. Det er uforståeligt, at et leasingselskab bliver straffet for, hvad deres kunder begår af forseelser i trafikken. I dette tilfælde er det endda en ægtefælle til leasingtageren, der har kørt vanvidskørsel. Det er ikke muligt at gardere sig imod som leasingselskab.

Den lov må og skal laves om. Gitte Seeberg, direktør Autobranchen Danmark

- Allerede fra forslaget kom frem har AutoBranchen Danmark advaret politikerne mod konsekvenserne af denne lovgivning, og dem ser vi nu. Vi ved, at der er flere lignende sager på vej i Højesteret, som vi håber, kan ændre retspraksis, men det er langt fra sikkert med dagens afgørelse.

- Bilforhandlere bør ikke straffes for en kundes eller en chaufførs vanvittige kørsel. Men det er desværre virkeligheden med loven om vanvidsbilisme, som har skabt en permanent frygt i branchen. Den lov må og skal laves om.

Rammer bilbranchen hårdt

Også hos den anden store organisation, Bilbranchen DI, erklærer direktør Thomas Møller Sørensen sig stærkt uenig i afgørelsen, som han mener rammer bilbranchen særligt hårdt.

Man kan næsten se det for sig: "Kom til åbent hus og prøv den nye model – husk din straffeattest, din lønseddel og din årsopgørelse!" Det går jo ikke. Thomas Møller Sørensen, direktør Bilbranchen DI

- Med dagens afgørelse slås det fast, at risikoen for beslaglæggelse og konfiskation i særlig grad rammer bilbranchen, som forventes med kort eller ingen varsel at stille biler til rådighed for kunder på værkstedet og til brug for demonstration.

- Det udløser enorme administrative byrder, hvis bilforhandlere og værksteder bliver tvunget til at bede om lønsedler, årsopgørelse og straffeattest hver gang en kunde skal afprøve en bil eller låne en bil på værkstedet. Man kan næsten se det for sig: "Kom til åbent hus og prøv den nye model – husk din straffeattest, din lønseddel og din årsopgørelse!" Det går jo ikke.

Begge organisationer oplyser, at de nu vil i arbejdstøjet for at få loven ændret.

Artiklen er en del af temaet Samfund.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Mest læste
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Konkurrent overtager mærke og medarbejdere efter konkurs
Magtfuld byggeaktør: "Hvis vi er i nærheden af Aarhus, er Den Gamle By min favorit"
Kendt arkitekt deltager i britisk milliardprojekt
Loop Forum følger op på succesen og satser på vækst i 2023
Klimacenter og rederier roser EU for CO2-kvoter for skibe
Rederier vil have EU til at genoverveje CO2-kvote: Sø- og vejtransport bør have samme vilkår
Nordiske Medier:
Metal Supply DK
Wood Supply DK
Electronic Supply DK
Building Supply DK
Food Supply DK
Energy Supply DK
RetailNews
Transportmagasinet
Magasinet Pleje
Jern & Maskinindustrien
Mester Tidende
Licitationen
Motor-magasinet
Leder IDAG
Søfart
PlastForum DK
Kommunefokus
Fremtidens Logistik

Send til en kollega

0.146