23948sdkhjf

Er du helt væk, farfar? Tre kommuner og et teater bringer demens ned i børnehøjde

Hvad sker der, når bedstemor eller bedstefar forsvinder ind i sig selv og ikke længere kan genkende én? 

Gennem 60 forestillinger og workshops vil Teater Fluks i Aarhus sammen med 1800 børn i alderen 8-11 år undersøge og forstå, hvad demens gør ved os.

Forestillingerne og de efterfølgende workshops gennemføres i samarbejde med kommunerne Favrskov, Odder og Aarhus. Projektet er støttet af Socialstyrelsen med 492.700,00 kr.  

Fokus på børn

Teaterstykket er sat i verden for at sætte fokus på de børn, der bliver pårørende til, at bedstefar eller -mor bliver ramt af demens. Ifølge de medvirkende kommuner i projektet er børnene nemlig en overset pårørendegruppe, når man taler demens.

- (...) Ved at møde problemstillingen i en kunstnerisk bearbejdet form, får børnene indsigt i og forståelse for, hvordan det gode trygge og værdige møde med et menneske med demens kan finde sted. Og hvordan de selv kan være til stede i en relation, der umiddelbart kan se svær ud, siger Christian Budde, rådmand, Sundhed og Omsorg. 

Alle forestillinger følges op en workshops, hvor børnene efterfølgende bliver inviteret til at bidrage med deres egene refleksioner. Forestillingen og workshoppen er udviklet af Teater Fluks i samarbejdet med Aarhus Kommune, Sundhed og Omsorg.  

Kommunerne bag projektet håber at bidrage til at skabe en øget forståelse hos børn, der møder mennesker med demens, og ikke mindst i relationer mellem forældre og børn, hvor samtalen om for eksempel en sygdomsramt bedsteforælder kan være svær.  

- Det kan være svært at forstå, hvordan det føles at leve med demens, og det er noget vi i mange år har forsøgt at få belyst med oplysning og undervisning, blandt andet af børn. Derfor synes jeg at denne forestilling er et godt tiltag, hvor der bliver sat fokus på at bygge bro mellem generationerne,” siger Finn Thranum, der er formand for Udvalget for Sundhed og Voksne i Odder Kommune. 

En særlig målgruppe  

Der spilles i alt 60 forestillinger - henholdsvis 10 forestillinger i Favrskov og Odder og 40 forestillinger i Aarhus.

Og særligt i Aarhus har man valgt at rette fokus på at komme ud til børn med anden etnisk herkomst.   

- Erfaringen har vist os, at vi kun i beskedent omfang, når ud til borgere med anden etnisk baggrund, når det gælder demensvenlige tiltag. Med dette projekt ønsker vi at udbygge vores viden om, hvordan vi kan udbrede kendskabet til mennesker med demens blandt en målgruppe, som vi ved er underrepræsenteret i statistikkerne, siger rådmand for Sundhed og Omsorg, Aarhus Kommune, Christian Budde. 

Fakta om forestillingen

Forestillingen VÆK handler om pigen Stump og hendes bedstefar. Her følger vi Stump ind i hendes bedstefars univers, imens hans ord og hukommelse langsomt forsvinder. Undervejs vendes der op og ned på det normale. Stump følger sin bedstefar ind i et nyt, forvirrende og til tider uhyggeligt univers, hvor kendte roller og vaner forandres - både for bedstefaren, men i særlig grad også for hans barnebarn, der nu må finde nye måder at være sammen med bedstefar på  - i en ny virkelighed.  

 

Artiklen er en del af temaet Kultur.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109