23948sdkhjf

Rekordomsætning: Cowi har små 5 milliarder i ordrebogen

Rådgiverkæmpen Cowi har en omsætning for 2021, der er steget med rekordstore 129 mio. kr., til 6.569 mia. kr. Samtidig voksede ordrebogen til knap 5 mia. kr., skriver selskabet i en pressemeddelelse om udviklingen i 2021. 

Driftsresultatet steg til 356 mio. kr., en stigning på 6 mio. kr., men årets resultat før skat dykkede med 88 mio. kr. til 217 mio. kr.

I 2021 har Cowi frasolgt og trinvist afviklet aktivitet i Mellemøsten og Afrika, da usikkerheden ved at lave forretning betegnes som betydelig.

I stedet har selskabet sikret sig en stærkere markedsposition på kernemarkederne i Skandinavien, Storbritannien og Nordamerika. Især i Storbritannien er forretningen vokset, og i USA har Cowi vundet strategisk vigtige projekter, der skaber fundamentet for yderligere fremgang. Senest som rådgiver på en af USA's største offshore vindparker, Empire Wind ved Long Island, New York.

Har sagt nej til lukrative projekter

Cowi har netop lanceret en vækststrategi baseret på den grønne omstilling. Den indebærer blandt andet, at selskabet ikke længere vil arbejde med projekter, der forlænger levetiden for fossile brændstoffer. 

– Vi har et særligt ansvar for at bidrage til, at samfundet bliver mere grønt til gavn for de kommende generationer. Det har konsekvenser for vores forretning, at vi har fravalgt projekter med fossile brændsler, og at vi i løbet af tre til fem år ønsker, at alle vores projekter fremmer bæredygtighed, siger Lars-Peter Søbye, Group CEO, Cowi, I pressemeddelelsen.

Et udsnit af opgaverne i 2021

I USA blev Cowi tildelt sin hidtil største kontrakt om havvindanlæg i USA til dato. Under kontrakten med Empire Offshore Wind – et joint venture mellem Equinor og bp – skal rådgiverselskabet levere den samlede projektering af fundamenterne til to havvindmølleprojekter ved New York. Cowi stiller med flere end 100 specialister, der skal arbejde på alle elementerne, der indgår i projekteringen af fundamentet, fra overgangen til tårnet til fastgørelsen til havbunden. 

I Danmark vandt selskabet to rammeaftaler inden for forsyningsbranchen. I de kommende fire år skal Cowi hjælpe Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, Hofor, og Novafos med blandt andet håndtering af vand og spildevand samt fjernvarme. Det samlede honorar for de to aftaler beløber sig til cirka 300 mio. kr. 

I Canada tildelte provinsen British Columbia Cowi en kontrakt på 15 mio. canadiske dollar, hvor selskabet skal fungere som bygherrerådgiver på en ottesporet sænketunnel under Fraser-floden, der har en pris på 4,15 mia. canadiske dollar. 

I Norge blev Cowi tildelt en kontrakt om rådgivning af Nye Veier om planlægning af motorvej E6 mellem Moelv og Roterud. Projektet omfatter 11 kilometer vej, herunder en motorvejsbro over Mjøsa. Det samlede projekthonorar forventes at overstige 2,5 mio. norske kr..

 

– Det har allerede medført et nej tak til en række ellers lukrative projekter, men der er ikke plads til slinger i valsen. Heldigvis er langt de fleste kunder kun glade for, at vi har meldt klart ud, uddyber han. 

Selskabet har identificeret fire områder, der betegnes som afgørende i den grønne omstilling, hvor Cowi vil være markedsførende. Det gælder bæredygtig energi, kompleks infrastruktur og komplekse bygninger samt klima og vand tilpasning.

Opkøb skal sikre de rette medarbejdere  

– Ingeniører og arkitekter har ikke alle svarene på den grønne omstilling. Vi vil derfor investere betydeligt i nye partnerskaber, for eksempel med startups, og vi vil vi også investere i ny innovation og teknologi, der kan accelerere bæredygtighed i tæt dialog og samarbejde med vores kunder, forklarer Lars-Peter Søbye og uddyber: 

– Cowi er en people business. Hvis vi skal gøre en forskel sammen med vores kunder, er vi nødt til fortsat at sikre, at vores medarbejdere anses for de fagligt dygtigste. Derfor investerer vi i de kommende år også ekstra millioner i kompetenceudvikling.

Selvom strategien skal levere en årlig organisk vækst på mere end fem procent over tid, så vil Cowi fortsat være parat til opkøb for at styrke sin markedsposition. 

– Samlet vil myndighederne i EU og USA investere over 10 trillioner kr. i grøn omstilling. Med vores kompetencer har vi gode muligheder for at få en pæn bid af den kage. Derfor er jeg ikke bekymret for, om vi kan levere væksten. Min bekymring retter sig imod manglen på kvalificeret arbejdskraft. Eventuelle opkøb vil derfor i stigende grad handle om at sikre medarbejdere med de rette kompetencer, siger Lars-Peter Søbye.

Cowi A/S
mio. kr. 2021 2020
Nettoomsætning 6.569 6.430
Resultat af primær drift* 219 318
Resultat før skat 214 305
Årets resultat 146 212
Samlet formueværdi 3.827 3.990
Egenkapital 1.469 1.434
Antal ansatte 6.810 6.682
Regnskabsåret blev afsluttet 31.12.2021.
* Inkl. omkostning ifm. igangværende voldgiftsagsproces for Oman Lufthavn.

Læs mere om: Cowi
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Nordiske Medier:

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.094