23948sdkhjf

Ekspert mener, at bombe lurer under skandale-byggeri: Det er helt horribelt

En decideret sprængfarlig trussel lurer nu under firmaet Grønnelys boliger i Esbønderup i Nordsjælland.

Det mener Sten Jebjerg, direktør i det rådgivende ingeniørfirma Trecas.

- Det er en bombe, siger han.

- Jeg har ikke i mit virke som rådgivende ingeniør i 45 år været ude for noget, der bare minder om det her. Jeg har aldrig set noget så grelt som det her, siger Sten Jebjerg til TV 2 Lorry.

De skandaleramte Grønnely-boliger i Gilleleje og Esbønderup er lige nu i fare for at blive erklæret uegnede til beboelse. I disse dage vurderer Gribskov Kommune således den genopretningsplan, som Grønnely har fremlagt for at udbedre de mange byggefejl i boligerne.

Gratis ekspertise

En endelig afgørelse lader fortsat vente på sig, men i mellemtiden sætter rådgivende ingeniør Sten Jebjerg nu altså ild til processen.

Han har tilbudt sin ekspertise gratis til beboerne efter at have set flere nyhedsindslag på TV 2 Lorry, hvori fejl på fejl er blevet afsløret siden januar måned. Sten Jebjerg har tidligere arbejdet på renovering af blandt andet Amalienborg og Christiansborg og har nu gennemgået alt materiale i sagen. Samtidig har han ved selvsyn inspiceret boligerne i Esbønderup og Gilleleje.

- Alt skal pilles ud af lejlighederne, og det hele skal bygges op igen. Man skal starte helt fra bunden - det er så voldsomt, siger Sten Jebjerg til TV 2 Lorry.

Han har læst Grønnelys bud på en genopretning, hvor der lægges op til, at fejl og mangler skal klares på relativt kort tid. Sten Jebjerg mener dog, at det vil kræve mindst tre ugers arbejde i hver lejlighed, hvis forholdene skal bringes i orden.

Kritikpunkterne står ifølge Sten Jebjerg i kø, men det mest alvorlige er den omfattende brand- og sundhedsfare, som boligerne udgør. Hver lejlighed skal ifølge Sten Jebjerg kunne holde til at modstå brand i 60 minutter. Men han mener ikke, at de såkaldte brandceller er afgrænsede.

- Derfor kan ilden sprede sig ned gennem bygningen meget hurtigt, hvis der opstår brand. Det er helt horribelt, siger Sten Jebjerg.

Samtidig kan Jebjerg konkludere, at Grønnely har lagt lejlighedernes trægulve direkte ovenpå beton, der stammer fra dengang, der lå en produktionsskole på grunden.

- Sådan gør man altså ikke. Der skal graves op, udføres isolering og lægges lag, der sikrer, at der ikke stiger fugt op. Derudover skal der sikres mod den giftige luftart radon. Men det har man ikke gjort. Det er fuldstændig grotesk, siger Sten Jebjerg.

"I gang med at sminke et lig"

I Danske Lejere er jurist Rune Skovbjerg Krog forfærdet over Sten Jebergs vurdering af sagen.

- Brødrene Blak er i vores optik i gang med at sminke et lig. Deres genopretningsplan er simpelthen alt for overfladisk og langt fra god nok. Derfor håber vi selvfølgelig, at Gribskov Kommune siger til brødrene, at "jeres plan er en ommer, og at I må hjem at prøve igen".

Borgmester Bent Hansen (V), mener ikke, at sagen er politisk, men at den kun behandles rent administrativt. Han mener ikke, at han kan forholde sig til Sten Jebjergs vurdering af sagen.

- Jeg er ikke byggeteknisk rådgiver i den forstand. Det må være fagfolkene, der har deres vurdering. Og det er bygherre, der har ansvaret for det her. Det er ikke kommunen, siger Bent Hansen.

TV 2 Lorry har spurgt Niels Tørsløv, der er direktør for Plan, Teknik og Beskæftigelse i Gribskov Kommune, hvordan kommunen forholder sig til Sten Jebjergs vurderinger. Niels Tørsløv er ikke vendt tilbage på TV 2 Lorrys henvendelse.

Lover at udbedre alle fejl

Grønnely oplyser til TV 2 Lorry, at man "er kede af situationen", at man vil udbedre alle fejl og at man gerne modtager input fra lejerne og deres repræsentanter.

"Men vi kan ikke tage udgangspunkt i udsagn fra tredjepersoner, som ligger langt ud over de vurderinger, der er udarbejdet fra myndighederne og fra de byggefaglige rådgivere. Vi tager afsæt i at opfylde de krav, der er i myndighedernes gennemgang og i at efterleve de råd og input, vi får fra de byggefaglige rådgivere."

"Vores ejendomme er opført og projekteret ved hjælp af kompetente rådgivende ingeniører og certificerede brandrådgivere. Det har desværre ikke kunne forhindre de fejl, vi nu ser," skriver direktør Peder Blak til TV 2 Lorry.

Han oplyser, at man nu har "engageret et nyt, anerkendt rådgivende ingeniørfirma."

Forsidefoto: Colourbox

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Nordiske Medier:

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.109