23948sdkhjf

EU Kommission udgiver rapport, der skaber scenarier for udfasning af PVC

PVC er det tredje mest benyttede plastmateriale i verden, men også ét af de mest udskældte. Og nu kritiseres materialet på ny: EU-Kommissionen har netop udsendt rapporten 'The use of PVC in the context of a non-toxic environment.'

Den 450 sider lange Rambøll-rapport belyser blandt andet en lang række miljø- og sundhedsmæssige aspekter, og den konkluderer tillige, at der findes alternativer til PVC, der både er økonomisk overskuelige og teknisk lige så anvendelige. 

Rapporten konkluderer, at der er alternativer til så godt som alle de PVC-produkter, som produceres i dag. Men at skifte til alternativer er dog ikke uden ulemper. Sammenlignet med PVC-produkterne vil alternativerne ofte være dyrere, og have funktionelle ulemper. Hertil nævnes det, at da der er manglende viden om de 10.000 stoffer, som findes i plast, så kan det ikke udelukkes, at alternativerne kan være sundheds- eller miljøskadelige.

Rapporten finder dog, at en substitution af PVC overordnet set vil være en fordel for sundhed og miljø.

I selve rapporten tager man dog også højde for, at det er 'meget vanskeligt at kvantificere fordelene, da der ikke er gennemført sammenlignende livscyklusvurderinger af de forskellige materialer'.

'The use of PVC in the context of a non-toxic environment' går på mange punkter imod en rapport som det danske PVC Informationsrådet fik udarbejdet i 2020. I rapporten med titlen 'Cirkulære visioner for blød PVC' analyseres syv produktgrupper, hvor blød PVC typisk anvendes: Gulvbelægninger, tagfolier, presenninger, reklamebannere, klimahåndteringsudstyr, hoppeborge, sportsudstyr og medicinsk udstyr.

I den danske rapport finder Rambøll, 'at branchen grundet den bløde PVC’s ry i offentligheden har udvist proaktiv interesse i at finde alternativer, men at der ikke findes disse alternativer inden for disse syv produktområder på en sådan måde, at produktet kan have den nødvendige funktionalitet og kvalitet.'

Eksempelvis er blød PVC det eneste materiale, som kan opfylde de strenge krav til tryk, der stilles til hoppeborge og watertubes. For lastbilpresenninger er der også selvsagt store krav til styrken. Hvis lastbilen forulykker, skal presenningen kunne holde godset på plads, og det sikrer PVC’en. Blodposer er et andet vigtigt område, hvor substitution til andre plasttyper er umulig.

Den danske rapport blev i øvrigt også bestilt hos Rambøll af PVC Informationsrådet i forbindelse med en genindførelse af PVC-afgifter i Danmark

Læs hvad den danske direktør for PVC Informationsrådet mener om den EU Kommissionens rapport her. 

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Nordiske Medier:

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.078