23948sdkhjf

Brancheorganisation: Biogassen kan gøre Danmark uafhængig af russisk gas

Med Putins invasion af Ukraine i sidste uge er det mere aktuelt end nogen sinde at gøre Europa og Danmark uafhængaf russisk gas.

Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen har efter et møde i Det udenrigspolitiske nævne været ude og sige at Europa har gas nok – i hvert tilfælde indtil næste vinter. 

- Det kan jo desværre blive en krise, der kan strække sig over lang tid. Vi må i hvert fald forberede os på, at vi til næste vinter skal være fri af russisk gas. Jeg har heldigvis noteret mig, at EU-Kommissionen har vurderet det muligt, siger han efter mødet.

Så selvom Europa for nuværende er dækket ind. Så kræver det handling nu. 

Hos brancheorganisationen Biogas Danmark har man en løsning - og det endda en grønnere en af slagsen.  

- De danske biogasproducenter står nemlig klar til at levere en massiv indsats for at gøre det danske gasforbrug helt uafhængigt af russisk gas. Med en fremrykning af allerede vedtagne puljer kan biogasproduktionen dække 75 procent af det danske gasforbrug i fyringsåret 2025-2026 og sikre et 100 procent grønt gasforbrug allerede fra 2027, lyder det fra Biogas Danmark. 

Grøn omstilling

Organisationen gør sig altså sine overvejelser om, hvordan man kan sikre sig uafhængighed af Rusland på energiområdet og samtidig skab en hurtig grøn omstilling af gasforbruget. 

– Folketinget vedtog i 2020 en aftale om nye biogasudbud, som er fordelt ud over årene frem til 2030. Vi foreslår, at udbuddene rykkes frem, så de realiseres i årene 2024 og 2025. Det vil udfase det fossile gasforbrug i Danmark meget hurtigt, siger Henrik Høegh, formand for Biogas Danmark og tilføjer:

- De høje gaspriser betyder, at fremrykningen bliver meget billig, samtidig med at de nuværende biogasproducenter øger kapacitetsudnyttelsen på biogasanlæggene langt hurtigere, end Energistyrelsen har forventet. Det giver allerede nu en højere biogasproduktion end tidligere forventet. 

Mindre gas 

Biogas Danmark forventer endvidere, at de høje gaspriser sammen med et stærkt politisk momentum i retning af en udfasning naturgas til produktion af lavtemperatur varme – i såvel husholdninger som industri – medfører et fald i gasforbruget og medvirker til, at biogas kan dække gasforbruget hurtigere. 

Alt i alt betyder det, at biogas kan dække 75 procent af det danske gasforbrug allerede fra fyringsåret 2025-2026. Hvis gasforbruget skal være helt grønt fra 2027-2028, er der behov for nye rammevilkår, som stimulerer biogasproduktionen yderligere efter 2025, da de høje gaspriser ikke ventes at fortsætte, skriver organisationen i en pressemeddelelse.

Henrik Høegh understreger samtidig, at der er rigelige bioressourcer til at øge biogasproduktionen yderligere til gavn for den grønne omstilling – eksempelvis i den tunge transport. 

– En opgørelse fra Syddansk Universitet viser, at Danmark har et samlet biogaspotentiale på 94 petajoule. Med et gasbehov i industri og energisektor på cirka 50 petajoule er der rigelig plads til, at vi for eksempel kan dække halvdelen af energibehovet i den tunge vejgodstransport i 2030, fastslår Henrik Høegh. 

Artiklen er en del af temaet Samfund.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094