23948sdkhjf

Arkitekt-direktør er vild med klassisk ballet, yoga og The Weeknd på anlægget

45-årige Janina Zerbe er kreativ direktør og partner ved arkitektfirmaet KHR Architecture, som ligger i København og lige nu er under rekonstruktion.

Firmaet søger lige nu nye investorer, og det kan ske ved, at de eksisterende partnere – som Janina Zerbe – tilfører penge, men partnergruppen kan også blive udvidet. Janina Zerbe blev selv en del af denne i 2019, da hun havde været ansat i fire år. Hun har før været arkitekt hos Mikkelsen Arkitekter samt Lundgaard & Tranberg Arkitekter.

Herunder kan du læse om hendes interesser indenfor kultur- og fritidslivet.

Direktørens anden side

  • I Licitationens artikelserie ”Direktørens anden side” møder du en stribe direktører fra bygge- og anlægsbranchen på en helt ny måde.
  • Vi kører denne artikelserie, fordi idræt, bøger, film, musik og kultur også er en del af fortællingen om de mennesker, der sidder for bordenden.

Hvilke former for sport og motion foretrækker du selv at dyrke i fritiden?

- Jeg har i mange år dyrket både yoga og danset klassisk ballet.

- Klassisk ballet er fantastisk, fordi det er meget fysisk hårdt, samtidig med at det er utrolig æstetisk. Det kræver balance og styrke, men man skal bevæge sig yndefuldt til den smukke musik. Man bliver nødt til at give helt hen til musikken og følelserne i den, og på den måde kommer man 100 procent væk mentalt. Det er fantastisk både for krop og sjæl.

- Yoga er på samme måde både fysisk hårdt, men samtidig helende for kroppen, idet man arbejder med styrke, balance og stræk på samme tid. Samtidig er meditation og åndedræt i fokus, og det giver nogle fantastiske værktøjer til at klare en stresset hverdag uden at miste overblikket eller sig selv i farten.

Du får ansvaret for musikken til en fest hos gode venner. Hvilken kunstner er den første, du sætter på playlisten?

- Jeg elsker musik, og jeg elsker at danse, så skal der sættes gang i dansegulvet til en fest, gælder det jo om at vælge noget, som folk kender, og som de fleste kan danse til. Så kan man jo vælge en af de gamle klassikere som David Bowie, ”Lets Dance”, eller Bruno Mars ”24K Magic”.

- Men i min vennekreds synes vi, det er fedt, at der hele tiden er sange, som hitter og definerer den tid, man er i, så i dag ville jeg nok vælge at starte med ”Cold Heart” PNAU-remix med Elton og Dua Lipa - efterfulgt af ”Blinding Lights” med The Weeknd.

Det er weekend, og du vil have en oplevelse i det danske kulturliv. Hvad besøger du

- Jeg elsker at gå til ferniseringer rundt om i byen for at se, hvad der rør sig på kunstscenen. Det er en skøn måde at starte weekenden på. Eller se en teaterforestilling med moderne dans, fordi jeg bliver inspireret af scenografien og de – som regel meget smukke æstetiske - rumlige universer, der skabes af lys, former og bevægelse på scenen.

- Og så er jeg virkelig vild med sommerudstillingerne i haven ved Ordrupgård, som forener kunst og natur – mine nok største inspirationskilder til mit faglige virke.

Du har netop ansat et lovende talent til dit ledelsesteam. Hvilken bog vil du anbefale vedkommende at læse?

- Jeg har selv læst klassiske ledelsesbøger, blandt andet i forbindelse med en 2-årig lederuddannelse (LKVV), men som kreativ leder i en arkitekturvirksomhed er der faktisk rigtig meget at hente i skønlitteraturen.

- Jeg vil derfor anbefale at læse forfattere som Jonathan Safran Foer og Jonathan Franzen, der med deres skarpe beskrivelser af mennesker og de sammenhænge, de indgår i – ofte udfoldet fra forskellige kulturelle og sociale perspektiver – styrker ens blik for de brugere og den kontekst, som er afgørende både for at være en god leder, men ikke mindst for at skabe langtidsholdbar arkitektur.

- Jeg kunne også finde på at anbefale Jun’ichiro Tanizakis bog ”In Praise of Shadows”, der forklarer hvordan skyggerne og mørkets æstetik er en lige så vigtig del af den traditionelle japanske arkitektur, som lyset er det i den nordiske arkitektur. Det kan være godt at blive mindet om, at smuk æstetik og arkitektur kan komme fra to modsatrettede udgangspunkter.

Det er søndag og du har tiden for dig selv. Hvilken er din kulturelle guilty pleasure, som du tør dele med læserne?

- Jeg har altid mange projekter i gang, så det er meget sjældent at jeg ligger på sofaen. Til gengæld hører jeg tit Sara og Monopolet, mens jeg ordner planterne på min altan eller pudser vinduer.

- Jeg elsker også at læse avis eller en god bog, mens jeg ligger i karbad og lytter til klassisk musik.

- Skal jeg se et underholdende og afslappende program, så ser jeg ’kender du typen’ – der går sport i den for mig om at gætte typen, fordi det er så stor en del af mit arbejde at vide, hvilke fysiske rammer forskellige ’typer’ af mennesker befinder sig bedst i - så jeg gætter som regel rigtigt både på køleskabsindhold og beboer.

Du skal vise en ven fra udlandet rundt i Danmark. Hvilket stykke arkitektur vil være obligatorisk at vise vedkommende?

- Jeg får ofte – i hvert fald før corona - besøg af venner eller kolleger fra udlandet, og dem tager jeg næsten altid med på Louisiana, da det efter min mening er et af de smukkeste museer i verden og et fornemt eksempel på dansk modernistisk arkitektur.

- Koblingen af arkitektur og natur - noget som jeg selv prioriterer højt i mit virke som arkitekt - fremstår meget stærk i dette værk.

Artiklen er en del af temaet Kultur.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095