23948sdkhjf

Analyse: 73 procent af planlagt alment nybyggeri aflyst eller sat i stå

De høje materialepriser og en fast økonomisk ramme betyder, at næsten tre-fjerdedele af al det almene nybyggeri, som er klar til eller har ramt markedet, enten er sat på pause eller helt opgivet. 

Det viser en ny analyse fra BL – Danmarks Almene Boliger. 

Mere præcist er der tale om, at ud af de 1.873 boliger, som har været klargjort til udbud, er 31 pct. blevet opgivet, mens 43 pct. er sat på hold og afventer situationen i byggeriet. 

– Maksimumbeløbet rækker slet ikke i det nuværende byggeklima, hvor priserne på materialer er steget massivt. Det kan blive en seriøs hindring i forhold til at skabe mere blandede byområder. Vi mener, at der er brug for et midlertidigt gennemførselsbidrag til at gennemføre de projekter, som er i en akut knibe, siger viceadministrerende direktør i BL, Solveig Råberg Tingey, i en kommentar til analysen i Fagbladet Boligen. 

Hun efterlyser penge til at sikre projekterne og peger på finansiering fra Landsbyggefonden eller staten som muligheder.  

Ifølge analysen er den gennemsnitlige overskridelse af maksimumprisen for projekter, som har måttet opgives, i størrelsesorden 20 pct. Selv efter markante besparelsesrunder har mange af disse byggerier måttet opgives og andre er fortsat i en forhandlingsfase, lyder det også.

Omkostningerne for boligorganisationerne i forbindelse med de nybyggerier, der allerede er opgivet, skønnes i analysen fra BL til at være cirka 30 mio. kr. Hertil kommer omkostningerne for de virksomheder, der havde forventet at skulle bygge disse boliger og havde reserveret tid, mandskab og maskiner til det.

Landsdækkende fænomen

Og problemet med almene boligprojekter, der er opgivet eller sat på hold, er landsdækkende. Eksempelvis er 144 boliger med Skema A opgivet i København, 48 i Roskilde, mens der i Esbjerg og Aalborg er opgivet henholdsvis 55 og 60 boliger.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Geografisk fordeling af boliger med tilsagn A efter status

 

 Grafik: BL

Konsekvenser for indhold og grønne tiltag

I den tredjedel af nybyggerierne, som der gennemføres, har der i mange måttet gennemføres betydelige besparelser for at få enderne til at mødes. I næsten to-tredjedel af de byggerier, der gennemføres, har der måttet laves besparelser på blandt andet miljømæssige tiltag, så som krav til DGNB standarderne.

Miljøvenlige træbyggerier har enten måttet ændres til betonbyggeri eller helt måttet opgives grundet de meget høje priser på træ. Der er desuden eksempler på, at sædvanlige trægulve i stue og værelser måttet erstattes af linoleum med videre.

Mere om analysen 

Tidsmæssigt omfatter BL’s undersøgelse byggerier med åbent skema A frem til januar 2022. 

Der er givet tilsagn til 3.261 almene boliger. Knap 60 pct. eller 1.873 af dem har været klargjort til udbud. 

For byggerierne, som er blevet klargjort til udbud, gælder: 

  • 27 pct. er under gennemførelse
  • 31 pct. er blevet opgivet
  • 43 pct. er sat på hold og afventer situationen i byggeriet

Forsidefoto: Colourbox

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109