23948sdkhjf

Krigen i Ukraine kan være det nødvendige spark i den grønne retning

Krigen i Ukraine kan være den brændende platform, der skal til for, at der for alvor kommer gang i den grønne omstilling.

Det var i korte træk budskabet fra Connie Hedegaard, bestyrelsesformand i den grønne tænketank Concito, da hun deltog på KLs Kommunalpolitiske Topmøde fredag.

Den grønne omstilling har været meget snak og for lidt handling, mener hun.

- Allerede før COP15 talte man om, at vi skulle gøre os uafhængige af Putins gas. Den gang importerede vi for tre milliarder kroner dagligt, i dag er det steget til 5 milliarder kroner. Det er ikke sket så meget på det punkt, sagde Connie Hedegaard, der godt vidste, at hun satte ting på spidsen.

For selvfølgelig har klimabevidstheden sneget sig ind i mange dagsordener de seneste 10 år. Men hun efterlyste stadig mere handling og mindre snak. Og måske kan krigen i Ukraine være det nødvendige wake up call. 

- Måske er det nu, at alle skal gå i krigsmode. Måske er det nu, man skruer lidt ned for varmen derhjemme, på fabrikkerne, på arbejdspladserne. Måske er det nu, man gør som i 70erne og vænner sig til kortere bade, sagde Connie Hedegaard.

Sæt kommunerne klimafri

Hun blev bakket op af Lise Kingo, bestyrelsesmedlem og fhv. koncerndirektør i Novo Nordisk samt direktør for FN’s Global Compact.

- Vi har et gyldent øjeblik, fordi vi har en umiddelbar trussel i form af Putin lige foran os. Alle politikere, borgere, NGO’ere og så videre er enige om, at der skal ske noget nu. Der er ingen argumenter mere for at forhale noget, sagde hun.

Og hvilken rolle skal kommunerne så spille i den grønne omstilling? Den helt store rolle, ifølge Connie Hedegaard.

- Kommunerne er dem, der står borgerne nært. Det er der, de små tiltag bliver synlige, der hvor løsningerne bliver fundet og arbejdspladserne skabt, sagde hun.

Derfor ville hun også ønske, at kommunerne fik mere bevægelsesfrihed til at prøve grønne løsninger af i praksis uden at skele til regler og styring andre steder fra.

- I andre sammenhænge kan man sætte en håndfuld kommuner fri til at prøve, hvad der passer dem inden for fx ældrepleje og andet velfærd. Hvorfor kan man ikke gøre det i forhold til klima? Lad os komme i gang på den store klinge, sagde Connie Hedegaard og modtog bifald fra salen.

KLs Kommunalpolitisk Topmøde 2022 fandt sted i i Aalborg torsdag og fredag.

Artiklen er en del af temaet Samfund.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Nordiske Medier:

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.078