23948sdkhjf

Dansk bekymring over nye maskinregler fra EU

Der bliver kigget med bekymring mod Bruxelles i disse måneder fra flere sider i den danske metal- og maskinindustri.

For EU-Kommissionen er på vej med en ny maskinforordning, der skal afløse Maskindirektivet og også for Danmarks vedkommende vil definere rammer og regler for indretning, design og salg af stort set alle maskiner og maskinkonstruktioner.

Og det er specielt udsigten til en øget kontrol med ombyggede maskiner og maskinopstillinger efter det såkaldte Bilag IV i Maskindirektivet, der bekymrer i Danmark.

Krav om typegodkendelse

Maskindirektivets Bilag IV er en liste over maskiner, som enten skal typeafprøves eller skal fremstilles, så de følger en harmoniseret, europæisk standard.

Findes der i dag ikke en standard, som dækker maskintypen, eller afviger maskinen fra standarden, skal maskinen typeafprøves hos et bemyndiget organ.

I Danmark er Teknologisk Institut udpeget til at lave typeafprøvning for de enkelte maskintyper.

EU-Kommissionen har fremsat forslag til en ny maskinforordning, som vil kræve typegodkendelse af alle ombygninger og justering af maskiner omfattet af Bilag IV.

Kilder: Teknologisk Institut og Maskinsikkerhed ApS

Pris: 150.000 kroner

Hans Morten Henriksen fra konsulentvirksomheden Maskinsikkerhed ApS forklarer, at EU-Kommissionens udkast til den nye maskinforordning vil betyde, at stort set alle maskinkonstruktioner og ændringer af maskiner omfattet af Bilag IV skal typegodkendes af tredje part. I Danmark varetages den opgave af Teknologisk Institut.

- En typegodkendelse koster måske i omegnen af 150.000 kr. og hvis du skal have sådan en godkendelse hver gang, du laver en ombygning på en maskine, så er det en enorm udgift for de mindre virksomheder, siger Hans Morten Henriksen.

Han arbejder i øjeblikket på at gøre EU-parlamentet opmærksom på, at kravet om typegodkendelse er en stor udfordring i det udkast, der lige nu er sendt til behandling i EU-Parlamentet og dermed er på vej gennem systemet. Den nye maskinforordning forventes vedtaget i løbet af i år.

- Hvis vi i Danmark ikke kan lide en maskine, så bygger vi den om, og det gør vi indenfor de standarder, der allerede i dag ligger indenfor de europæiske standarder i Maskindirektivet. Vi har ikke brug for typegodkendelse hver gang , siger Hans Morten Henriksen.

Vil ramme Danmark hårdt

Hans Morten Henriksen frygter, at de nye meget stramme regler vil ramme hårdt i Danmark, hvor industrien er kendt for fleksibilitet og hurtige omstillinger. I den forbindelse er det yderligere en udfordring, at Maskindirektivets Bilag IV omtaler "logiske styringsfunktioner til sikkerhedsfunktioner". Det vil betyde, at samtlige opstillinger og omprogrammering af eksempelvis en cobot ved en maskine skal typegodkendes.

- Denne her forordning kommer til at gælde alle i EU, hvor der åbenlyst nogle kræfter, som ønsker typeafprøvning af alle maskiner. Men krav om typeafprøvning vil bremse maskinindustrien i Danmark, og det er en af de knaster, vi arbejder på at få ud af maskinforordningen, siger Hans Morten Henriksen fra Maskinsikkerhed ApS.

Artiklen er en del af temaet Politik.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Nordiske Medier:

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.238