23948sdkhjf

Maskinfabrik: EU-krav om typegodkendelse vil koste os dyrt

Povl Møllers Maskinfabrik i Borup ved Ringsted er en af de danske virksomheder, der kigger med bekymring på udkastet til nye skrappe EU-regler om typegodkendelse af ombyggede maskiner og maskinkonstruktioner.

Maskinfabrikken fremstiller excenterpresser og med i virksomhedens vifte af aktiviteter hører også ombygninger og ændringer på eksisterende presser.

Vil ramme kunderne

Da excenterpresser som udgangspunkt er omfattet af Maskindirektivets bilag IV, skal de i dag enten overholde de relevante standarder på området eller typeafprøves og godkendes af tredjepart. Men med den nye maskinforordning vil typegodkendelse pludselig blive et krav.

Disse maskiner bliver ramt

Disse maskiner er omfattet af Bilag IV i maskindirektivet og vil ifølge EU's udkast til ny maskinforordning kræve typegodkendelse ved selv mindre ændringer:

Lifte for personer eller personer og gods

Autoløftere

Rundsave

Afretter med manuel fremføring til bearbejdning af træ

Tykkelseshøvle til bearbejdning af træ

Båndsave

Kombinerede maskiner til bearbejdning af træ

Fræsemaskiner med vertikal spindel - med manual fremføring - til bearbejdning af træ

Presser - herunder kantpresser - til koldbearbejdning af metaller

Aftagelige mekaniske kraftoverføringsaksler, inklusive deres afskærmninger

Afskærmninger til aftagelige mekaniske kraftoverføringsanordninger

Logiske styringsenheder til sikkerhedsfunktioner

Kilde: Teknologisk Institut og Maskinsikkerhed ApS

- Har en kunde fået en ny ordre, der kræver en mindre ændring i deres maskiner, kan vi hurtigt sørge for en ombygning. Og det skal ofte gå stærkt, uden at gå på kompromis med sikkerheden. Og det sørger vi for ved at følge standarden. Kommer der nu et krav om at alle ændringer skal godkendes af tredjepart, bliver det dyrt og tager længere tid. Det vil gå ud over os, men også vores kunder, der findes blandt både små og også meget store virksomheder, siger direktør Rune Friis Eriksen fra Povl Møllers Maskinfabrik.

Han peger på, at kravet om typegodkendelse vil ramme den underskov af industrivirksomheder, der sikrer, at den danske industri er konkurrencedygtig.

Povl Møllers Maskinfabrik har netop videresendt deres bekymring direkte til politisk niveau i EU-Parlamentet. Det skete, da parlamentsmedlem Marianne Vind (S) var på besøg på maskinfabrikken i selskab med Hans Morten Henriksen fra Maskinsikkerhed ApS, som kæmper for at få EU-kravet om typegodkendelse ud af de nye EU-regler.

Målet med besøget var netop at klæde Marianne Vind på til de kommende forhandlinger om den nye maskinforordning, som skal afløse det nuværende maskindirektiv

Artiklen er en del af temaet Politik.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Nordiske Medier:

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.094