23948sdkhjf

Enhedslisten vil have millionstort udbud på selvtest annulleret

Regionerne havde 1. marts omkring 20 millioner testkit til at påvise coronavirus på lager.

Alligevel har staten planer om at indkøbe mindst fem millioner nye selvtest.

Ifølge Politiken fastholdes et udbud på de mange millioner test, som blev fremlagt i januar, og tildelingen af kontrakten forventes at ske i løbet af uge 14, der begynder 4. april.

Står det til Enhedslistens corona- og sundhedsordfører, Peder Hvelplund, skal udbuddet annulleres.

- Hvis det er, fordi der ligger problemer i at annullere udbuddet, så må vi jo bare konstatere, at det er virkelig dårligt købmandsskab og dårlig faglig kunnen, hvis man er nødt til at købe kviktest, man ikke har behov for, alene fordi det er svært at annullere.

- Det bør være muligt at kunne, så vi kan spare borgerne for en del af de millioner kroner, som nu ellers bliver brugt helt hovedløst, siger han.

Politiken har regnet sig frem til, at den samlede pris for indkøbet af de fem millioner selvtest vil være på omkring 61,5 millioner kroner.

Hvelplund kalder indkøbet "absurd".

- Vi må konstatere, at behovet er ganske småt nu og vil formentlig være faldende de kommende måneder. Så det virker fuldstændig spild at købe kviktest i en situation, hvor vi ikke mangler dem.

Politiken har tidligere beskrevet, at Region Midtjylland, som står for indkøb af coronatest på vegne af staten, har afblæst tre udbud.

I stedet købte regionen i løbet af 2021 selvtest for to milliarder kroner. Ingen af de i alt 90 millioner test blev sendt i udbud.

Stykprisen lå knap 100 procent over markedsprisen, skriver Politiken.

Ordføreren håber, at justitsminister Nick Hækkerup (S) kan kaste lys over sagen på et samråd, som Enhedslisten har indkaldt til i forbindelse med de tidligere udbud.

- Nu kan min fantasi jo være begrænset, og forhåbentlig kan justitsministeren udvide den, men umiddelbart har jeg svært ved at se en god forklaring, siger Hvelplund.

Region Midtjylland har ifølge Politiken ingen kommentarer. De henviser til Styrelsen for Forsyningssikkerhed (SFOS).

Det samme gør Justitsministeriet, hvor styrelsen hører under.

SFOS vil over for Politiken ikke kommentere det aktuelle udbud. De skriver dog:

- Med afsæt i sundhedsmyndighedernes ændrede testanbefalinger og den nuværende lagerbeholdning af selvtests er vi selvsagt ved at genoverveje, hvordan den nationale beholdning af selvtests skal se ud fremadrettet.

/ritzau/

Artiklen er en del af temaet Politik.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062