23948sdkhjf

Nu er der sat navn på: 10 nye naturnationalparker er på vej

Regeringen og aftalepartierne bag "Natur- og Biodiversitetspakken" løfter nu sløret for, hvor de kommende 10 nye naturnationalparker skal ligge henne, skriver Miljøministeriet i en pressemeddelelse.

- Alt for længe har vi lagt bånd på naturen. Tæmmet den. Gjort den snorlige og symmetrisk. Men i dag sætter vi naturen fri. Vi gik til valg med et løfte om at give naturen langt mere plads med 15 naturnationalparker fordelt over hele landet. Det leverer vi på nu. I årtier har vi talt om alt det, der er forsvundet fra vores natur. I dag kan vi begynde at tale om alle de arter, der skal blive flere af. Og det er ikke kun godt for naturen. Det giver også fantastiske naturoplevelser, siger miljøminister Lea Wermelin (S).

Der er afsat 888 millioner kroner til at etablere i alt 15 naturnationalparker over hele landet, hvoraf de fem allerede er udpeget.

De sidste 10 naturnationalparker skal ligge følgende steder i landet:

 • Læsø Klitplantage (Læsø Kommune)
 • Hanstholm i Thy (Thisted Kommune)
 • Husby Klitplantage i Vestjylland (Holstebro Kommune)
 • Kompedal Plantage i Midtjylland (Silkeborg Kommune)
 • Mols Bjerge i Djursland (Syddjurs Kommune)
 • Nørlund Plantage og Harrild Hede i Midtjylland (Ikast-Brande Kommune og Herning Kommune)
 • Draved Skov og Kongens Mose i Sønderjylland (Tønder Kommune)
 • Hellebæk Skov og Teglstrup Hegn i Nordsjælland (Helsingør Kommune)
 • Bidstrupskovene på Midtsjælland (Lejre Kommune)
 • Ulvshale Skov på Møn (Vordingborg Kommune)

Samlet vil de 15 naturnationalparker brede sig over 25.000 hektar, et område der er mere end 20 gange så stort som Dyrehaven.

Der skal desuden etableres to marine naturnationalparker i Øresund og Lillebælt.

Hos aftalepartierne SF, Radikale Venstre, Enhedslisten og Alternativet, som står bag aftalen sammen med regeringen, er der glæde over, at der nu er sat navn på naturnationalparkerne.

- Naturen råber på mere plads, og med udvælgelsen af 10 nye naturnationalparker, så vi nu får i alt 15 naturnationalparker over hele landet, tager vi et afgørende skridt mod at give den trængte natur bedre vilkår til gavn for både planter og dyr, siger naturordfører hos SF, Rasmus Nordqvist.

Hos Radikale Venstre kalder man de nye naturnationalparker for en "Noahs Ark".

- Jeg har sagt det før, og jeg siger det gerne igen: Det her er 'Noas Ark' for dansk natur. Nu giver vi naturen plads og dyrene deres levesteder tilbage, siger miljøordfører Zenia Stampe (R).

Fakta om de kommende naturnationalparker:

 • Naturnationalparkerne skal bidrage til at styrke natur og biodiversitet ved at der etableres store sammenhængende naturområder, hvor naturen så vidt muligt får lov til at udvikle sig på naturlige præmisser. Naturnationalparkerne skal samtidig skabe mere spændende naturoplevelser.
 • Naturnationalparkerne etableres på statslige arealer og udpeges ud fra en række kriterier, som er udarbejdet i samarbejde med forskere, og som skal sikre, at placeringen gavner naturen og biodiversiteten mest muligt. Det inkluderer kriterier som størrelse, biodiversitetsindhold, indhold af Natura-2000-arealer, egnethed til helårsgræsning, muligheder for friluftsliv, og de lokale forhold, der gør sig gældende i de enkelte områder. Endelig har man sikret sig, at naturnationalparkerne samlet set komplementerer hinanden, at der er en rimelig geografisk spredning, og at væsentlige danske naturtyper er repræsenteret.
 • Med udvælgelsen af 10 nye naturnationalparker er der nu i alt udvalgt 15 naturnationalparker.
 • Midlerne til at etablere de kommende naturnationalparker stammer fra regeringens og aftaleparternes Natur- og Biodiversitetspakke fra 4. december 2020.
 • Der er allerede afsat 5 mio. kr. til friluftsliv i hver naturnationalpark, der kan være med til at understøtte spændende naturoplevelser. Det er besluttet at afsætte yderligere 15,9 mio. kr. i alt til etablering af friluftsfaciliteter, opkøb af nærliggende arealer mv.
 • Der er allerede udvalgt fem naturnationalparker i Fussingø ved Randers, Gribskov i Nordsjælland, Almindingen på Bornholm, Stråsø mellem Herning og Holstebro og Tranum ved Jammerbugt.
 • Naturstyrelsen afholder naturvandringer i de 10 udvalgte områder og nedsætter en lokal projektgruppe i hvert område, som skal bidrage til udarbejdelsen af projektbeskrivelser og forvaltningsplaner for de 10 naturnationalparker. Det vil også ske i dialog med den videnskabelige arbejdsgruppe og den nationale interessentarbejdsgruppe. Herefter vil projektbeskrivelser og forvaltningsplaner komme i høring.
 • Naturstyrelsen vil fortsat og løbende invitere naboer og andre interesserede til naturvandringer i de udvalgte områder. Derudover vil der - alt efter de lokale behov - blive iværksat initiativer som eksempelvis præsentationer ved borgermøder, åbent kontor hos projektlederen eller deltagelse i lokale debatter.
 • Miljøministeriet, Danmarks Naturfredningsforening og Friluftsrådet har sammen formuleret en række principper for natur og friluftsliv, som skal bidrage til indsatsen for at finde gode lokale løsninger for friluftslivet i naturnationalparkerne.

Kilde: Miljøministeriet

Artiklen er en del af temaet Politik.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Nordiske Medier:

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.109