23948sdkhjf

Nyt skridt mod produktion af skibsskrog på Lindø: Millioner til Large Structure Production Center

SDU og en række partnere sætter nu gang i etableringen af verdens første center for udvikling af automation og robotter til at bygge store konstruktioner som vindmøller og skibe. Large Structure Production Center får 88 kroner fra EU til at bygge et unikt laboratorium i stor skala - og firmaerne kan ikke vente med at komme i gang

Med en bevilling på 88 mio. kroner i ryggen kan SDU og en række partnere nu realisere planerne om verdens første center for udvikling af robot- og automationsløsninger til produktion af alt fra vindmøller til byggerier og skibe.

Det er en begejstret leder af det kommende Large Structure Production Center (LSP), professor Christian Schlette fra SDU Robotics, der har modtaget nyheden om, at han kan indlede arbejdet.

Læs også: Leder af nyt Lindø-center: Nu skal vi skrive næste kapitel i roboteventyret

- Det er fantastisk. Nu kan vi sammen med vores partnere skrive næste kapitel i det danske roboteventyr. Noget af det første, vi skal i gang med, er at ansætte folk og indkøbe udstyr, så vi kan etablere os ude på Odense Havn på Lindø. Vi starter også straks tre demonstrationsprojekter sammen med virksomhedspartnerne, og med tiden skal vi opføre en decideret produktions- og udviklingshal, siger professoren.

Største ben

LSP er det største ben i det fynske fyrtårn, som 65 partnere står sammen om i konsortiet Nextgen Robotics. Erhvervsfremmebestyrelsen har fordelt i alt 595 mio. kr. mellem otte danske erhvervsfyrtårne. Fyn har modtaget 108 mio. kr., hvor knap 88 mio. går til LSP. 

Læs også: Center for kæmpe konstruktioner på vej til Lindø: 15 virksomheder er med

- Centret på Lindø kan blive afgørende for at sikre en bæredygtig og digitale udvikling og forskning på en række områder, som udgør fundamentet for vores samfund. Det handler om energisektoren, den maritime sektor og ikke mindst byggebranchen, siger Christian Schlette.

Når SDU og Schlette rykker ind på Lindø bliver det bl.a. for at arbejde på tre projekter – usecases – sammen med mere end 15 firmaer, som bidrager til LSP med mandetimer og ressourcer. Samlet set ventes LSP over de næste fem år at nå et budget på 200 mio. kr.

Begejstret partner

En af partnerne er det fynske firma Inrotech, der udvikler og producerer mobile svejserobotter til bl.a. offshore, broer og værfter. De skal samarbejde med SDU-forskere og Bladt Industries, der producerer vindmøllefundamenter på havnearealerne.

Læs også: EU-millioner til robotprojekt: "Vi skal have skibsbygning tilbage til Danmark"

- For en virksomhed i vores størrelse repræsenterer LSP en mulighed for at udvikle teknologi og løsninger i en skala, som vi eller aldrig ville komme i nærheden af, fordi det er så stort. Der er et kæmpe potentiale i automatisering i arbejdet med store konstruktioner, fordi det ikke bliver brugt, siger Gert Jørgensen, som stiftede Inrotech med sin bror, der selv er tidligere svejser på Lindøværftet.

- Det er bare lettere at købe en lille robot og sætte den ind i sin fabrik, end at tænke robotter ind i en stor produktion af eksempelvis en bro eller en skibssektion. Vi er meget begejstrede for, at man får mulighed for det på Lindø nu, fortsætter han.

Københavnske Cobod har på få år etableret en international vækstvirksomhed, som i dag tæller 80 mand. Firmaet står bag 3D-printere i storskalaformat til byggeriet med udstyr, som gør kunderne i stand til at printe huse i tre etager eller vindmølletårne direkte på byggepladsen. Cobod er også partner på LSP og ser frem til at udvikle ny teknologi på Lindø.

- Centret er et kæmpe skridt frem og vil kunne levere udvikling 10 år frem og mere. I dag er byggebranchen præget af stort set nul automation, fordi det er så store strukturer, vi taler om. Men med LSP får vi faciliteter, så vi kan udvikle de nødvendige nye værktøjer, siger adm. direktør i Cobod, Henrik Lund-Nielsen, som kun eksporterer sine 3D-printere.

LSP er det største ben i det fynske fyrtårn, som 65 partnere står sammen om i konsortiet Nextgen Robotics.

Erhvervsfremmebestyrelsen har fordelt i alt 595 mio. kr. mellem otte danske erhvervsfyrtårne. Udover LSP består Nextgen Robotics af droneindsats i HCA Airport og autonom skibsfart på Sydfyn, hvor SDU også er involveret, samt etableringen af Robotternes Hus.

I alt fik det fynske fyrtårne 108 mio. kr. som fordeles således. LSP får 87,6 mio. kr., dronetestcentret i HCA Airport får 8,6 mio. kr., udvikling af automatiserede færger på Sydfyn modtager 7,9 mio. kr., mens der er 1,6 mio. kr. til etablering af det såkaldte Robotternes Hus.

De øvrige midler går til ledelse og administration af projekterne.

- Cobod får adgang til 600 kvadratmeter testmiljø, hvor vi kan udvikle vores teknologier, så vi ikke bare printer bygningen, men også sætter robotter i stand til at spartle og slibe væggene og måske male huset og sætte vinduer i. Det er en udvikling, vi ikke selv har mulighed for at bevæge os ud i det, da det vil kræve alt for mange ressourcer, siger adm. direktør Henrik Lund-Nielsen, Cobod.

Dansk Metal: LSP bygger bro 

Ideen om LPS fik tidlig opbakning fra Vækstteam Fyn. Formand Claus Jensen, Dansk Metals formand, glæder sig over, at partnerne nu kan realisere LSP, som blev præsenteret ved en stor konference i august på Lindø.

- Vi er allerede langt med digitalisering og automation i Danmark. Men hvis vi skal opretholde vores konkurrenceevne og fastholde industrien på Fyn, så bliver vores virksomheder nødt til at være to skridt foran udviklingen – og konkurrenterne. Det var det, der gjorde at vi kunne fortsætte med at bygge skibe på Lindøværftet i mange år efter at resten af værfterne her i landet var lukket. 

- Derfor ser jeg meget frem til, at det nye center skal bygge bro mellem ny viden om robotteknologi og industrien. Det er et meget ambitiøst projekt, vi har skabt, og jeg ved, at mange har blikket rettet mod Lindø for at se, hvad vi kan på Fyn, siger Claus Jensen.

Selv om der endnu ikke står en hal med LSP på døren, så er direktør i Odense Havn, Carsten Aa, overbevist om, at centret kan være med til at åbne døren til et nyt roboteventyr. Samtidigt med at det vil skabe et nødvendigt løft hos en række andre industrier.

- Med SDU og LSP-centret får man som virksomhed på havnen en ny nabo, der vil kunne skubbe nutidens produktionsmetoder ind i en ny tidsalder. Robotter kommer til at spille en afgørende rolle for produktionsvirksomhederne i den globale konkurrence. Virksomhederne på Odense Havn skal simpelthen kunne producere smartere, hurtigere og levere en bedre kvalitet end konkurrenterne. 

- Hvis Danmark fortsat skal være fabrik for den grønne omstilling, med førende virksomheder som f.eks. Vestas og Bladt Industries her på Odense Havn, er introduktionen af robotteknologi i den tunge produktion afgørende, siger havnedirektøren.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093