23948sdkhjf

Aalborg Portlands overskud går forbi milliardmærke – store investeringer på vej

Opdateret kl 8:31 med citater og yderligere information

Cementkæmpen Aalborg Portland Holdings opnåede en historisk høj omsætning på 10,1 mia. kr. i 2021. Det var en stigning på 11 pct. i forhold til året før og første gang, at cementproducenten omsatte for et tocifret milliardbeløb.                          

Samtidig voksede resultatet før renter og skat til rekordhøje 1,6 mia. kr. Det er en stigning på over 25 pct. i forhold til 2020. Årets resultat efter skat blev 1,1 mia. kr. mod 900 mio. kr. året før.

Det skriver cementproducenten i en pressemeddelelse med henvisning til endnu ikke offentliggjorte regnskabstal.

- Samlet set opnåede vi i 2021 et resultat, der levede op til forventningerne. Vi er tilfredse med, at vi trods de seneste to års globale usikkerhed som følge af COVID-19 har en solid vækst, en stigende global indtjening og en fortsat sund økonomi, udtaler koncernøkonomi- og finansdirektør Henning Bæk fra Aalborg Portland Holding i pressemeddelelsen.

Mange millioner i skattekassen 

Koncernen betalte cirka 355 mio. kr. i selskabsskat i de lande, hvor den har aktiviteter.

Heraf lægges en betydelig andel på cirka 155 mio. kr. i Danmark.

- Med en fortsat effektivisering af driften og en solid indtjening blev en lav rentebærende gæld til et rentebærende nettoaktiv i 2021, og egenkapitalen blev løftet yderligere. Koncernen står derfor godt rustet til fortsatte langsigtede og værdiskabende investeringer i energibesparende og miljøfremmende projekter, tilføjer han.

Aktuelt står Aalborg Portland Holding koncernen over for markant øgede energi-, fragt- og råstofpriser samt stigende priser på CO2-kvoter.

Udlandet trækker vækstlæsset  

Aalborg Portland Holding er moderselskab for en række cement- og betonvirksomheder i blandt andet Belgien, USA, Tyrkiet, Egypten, Malaysia, Kina og Norden. Og det er netop rundt om i den store verden, at fremgangen er hentet.

Fremgangen i cementvirksomheden i Tyrkiet var blandt de helt store årsager til væksten. Her var der således en markant fremgang i resultat før renter og skat på 285 mio. kr., ligesom omsætningen steg fra 1,1 mia. kr. til 1,3 mia. kr. i 2021.

Derimod havde Aalborg Portland i Danmark - på trods af afsætningsfremgang - et markant fald i indtjeningen på cirka 111 mio. kr. Forklaringen er de stigende energi- og logistikomkostninger.

- Igen i år står det klart, at de globale markeder spiller en vigtig rolle for koncernen i forhold til både vækst og risikospredning, og vi har set fremgang over stort set hele linjen. Særligt vores aktiviteter i Tyrkiet, Egypten og Belgien bidrog sidste år til væksten på både top- og bundlinje, mens vi oplevede et fald i indtjeningen i Norden og Baltikum trods stigende omsætning, forklarer Henning Bæk.

720 millioner til klimatiltag 

Aalborg Portland Holding har nu afsat 720 mio. kr. over de kommende tre til investeringer, der skal styrke bæredygtigheden. Ikke mindst i Danmark, som har Europas største cementfabrik og er hjemsted for koncernens globale forsknings- og udviklingsafdeling.

Det skal ses i sammehæng med Portlands mål om en CO2-reduktion på 30 pct. pr. ton cement frem mod 2030. 

- Vi har mange projekter i støbeskeen, og vi har endnu til gode at se den fulde effekt af flere af de investeringer, vi har foretaget de seneste år, siger Henning Bæk.

Blandt tiltagene er den nye cementtype Futurecem, som kom på markedet sidste år. Den har op til 30 pct. lavere CO2-aftryk end konventionel cement. 

Herudover fortsætter arbejdet med at konvertere brændsler til mere bæredygtige alternativer via en øget andel af alternative brændsler, biomasse og gas samt undersøgelse af potentialet for CO2-fangst. 

Aalborg Portland Holding A/S
mio. kr. 2021 2020
Nettoomsætning 10.116 9.133
Driftsresultat  2.448 2.075
Resultat før renter og skat 1.630 1.301
Årets resultat 1.122 931
Balancesum 14.092 13.700
Egenkapital 8.388 7.741
Regnskabsåret blev afsluttet 31.12.2021.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.347