23948sdkhjf

Fagbevægelse: Ældre skal kunne hjælpe ukrainere uden modregning

Ældre skal kunne arbejde med modtagelse og integration af ukrainske flygtninge uden at blive modregnet i folkepension eller efterløn.

Det meddeler Fagbevægelsens Hovedorganisation, der repræsenterer 1,3 millioner lønmodtagere, onsdag.

Dermed lægger de sig på linje med Bupl og Danmarks Lærerforening, der sidste uge meldte ud, at de så det som en forudsætning for at få pensionister og efterlønsmodtager til at genindtræde på arbejdsmarkedet.

Formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), Lizette Risgaard, ser et behov for, at de ældre indenfor en række faggrupper kan genindtræde på det danske arbejdsmarked.

- Vi har brug for alle gode kræfter lige nu. Omsorgssektoren mangler i forvejen personale. Der er blandt andet brug for pædagoger, lærere, sygeplejersker, ufaglærte, håndværkere og administrative medarbejdere.

- Derfor tænker vi, at det giver god mening at fjerne modregningen for de ældre, hvis de tager et arbejde, der bidrager til at tage godt imod og integrere ukrainske flygtninge, siger hun.

Under coronapandemien blev en ordning, lignende den FH foreslår, vedtaget.

- Vi behøves ikke genfinde den dybe tallerken. Under corona havde vi også brug for flere hænder og var inde at lave den her ordning.

- Der er brug for, at politikerne ret hurtigt kommer i gang. Vi har allerede lagt forslaget til rette. Jeg kan ikke forestille mig, at nogen er imod det her, siger Lizette Risgaard.

I begyndelsen af året vedtog et politisk flertal, at folkepensionister fra årsskiftet ikke længere skal modregnes i deres pension, hvis de fortsat arbejder.

Venstre er et af de partier, der er villige til at se på en hastelov, der vil fremrykke den beslutning. Det siger partiets beskæftigelsesordfører, Hans Andersen (V).

- Vi mener, at man skal fremrykke fjernelsen af modregningen. Der er jo et flertal på Christiansborg i forvejen, og vi har i Folketinget vist under coronapandemien, at vi kan lave ny lovgivning i løbet af meget kort tid, siger han.

I forbindelse med Bupls udmelding for omkring en uge siden gav SF, De Konservative og De Radikale udtryk for samme holdning.

Ritzau forsøger at få en kommentar fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

Siden Ruslands invasion af Ukraine natten til den 24. februar har 22.868 ukrainere ansøgt om ophold i Danmark efter særloven. Det viste en opgørelse fra Udlændingestyrelsen mandag.

Kilde: /ritzau/

Artiklen er en del af temaet Politik.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Mest læste
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Fødeplan sender 60 millioner til udvidelse af fødeafdeling
Biogas-direktør efter milliardhandel: Vi fortsætter som om intet er hændt
Vild Lamborghini allerede udsolgt i Danmark: Her er mærkets første terrængående sportsvogn
Københavnsk møbeltrio er gået konkurs
Esbjerg tilbyder SOSU-uddannelse med løn - og mange tager imod tilbuddet
Regionerne sætter ind mod brug af plejepersonale fra vikarbureauer
Nordiske Medier:
Metal Supply DK
Wood Supply DK
Electronic Supply DK
Building Supply DK
Food Supply DK
Energy Supply DK
RetailNews
Transportmagasinet
Magasinet Pleje
Jern & Maskinindustrien
Mester Tidende
Licitationen
Motor-magasinet
Leder IDAG
Søfart
PlastForum DK
Kommunefokus
Fremtidens Logistik

Send til en kollega

0.142