23948sdkhjf

R og SF frygter at frikommuner fritages for minimumsnormeringer

Både støttepartier, pædagoger og forældre er begyndt at frygte, at regeringen vil give nogle kommuner mulighed for at slippe uden om at indføre minimumsnormeringer i børnehaver og vuggestuer.

Det skriver Avisen Danmark på dagen, hvor parterne er indkaldt til første forhandlingsmøde om velfærdsaftaler på dagtilbudsområdet.

Avisen Danmark er i besiddelse af et bilag til forhandlingerne.

Og i regeringens forslag til, hvilke regler der stadig skal gælde for kommuner og dagtilbud, når alt unødigt bureaukrati er skåret fra, står der intet om minimumsnormeringer.

Det gør støttepartierne nervøse. Både SF og De Radikale siger til Avisen Danmark, at de vil stå fast på, at minimumsnormeringer skal være en del af aftalen.

Men børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) vil ikke overfor Avisen Danmark gå i detaljer med, hvorfor minimumsnormeringer ikke er nævnt i regeringens forslag.

- Men helt overordnet skal man passe på med at opstille for mange krav, hvis man samtidig ønsker at give kommunerne mest mulig frihed og styrke tilliden til dem, der løser tingene i praksis, skriver ministeren i en skriftlig kommentar til Avisen Danmark.

Lovbundne minimumsnormeringer er en central del af forståelsespapiret mellem regeringen og støttepartierne.

Og for fire måneder siden vedtog et bredt flertal af Folketinget loven, som betyder, at der skal være minimum én voksen per tre børn i vuggestuerne og minimum én voksen per seks børn i børnehaverne.

Loven træder i kraft i 2024.

Fra pædagogernes fagforening, Bupl, og Forældrenes Landsorganisation, FOLA, lyder det samstemmigt, at frikommuneforsøg ikke skal pille ved minimumsnormeringer.

- Den rettighed kan vi ikke acceptere, at man giver køb på. Derfor forventer jeg, at minimumsnormeringerne bliver tilføjet som hegnspæl for kommuner, der vil have frihed på børneområdet, siger Elisa Rimpler, formand for Bupl, i en skriftelig kommentar til Ritzau.

Signe Nielsen, som er formand for FOLA, kalder det "et kæmpe svigt af både børn og forældre", hvis regeringen giver kommunerne en kattelem.

Allerede nu har syv kommuner indgået en såkaldt "velfærdsaftale" med regeringen. Det skete i efteråret 2020 med virkning fra 2021.

Helsingør og Rebild Kommuner har haft frihed på daginstitutionsområdet.

Regeringen foreslår, at andre kommuner, der vil have frihed på daginstitutionsområdet, skal efterleve de nuværende krav fra netop de to kommuner.

Kilde: /ritzau/

Artiklen er en del af temaet Politik.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Mest læste
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Teknikentreprenør glemte at lukke for vandet: Alvorlig vandskade på hospitalsbyggeri
Her er toget, der skal køre dig gennem Femern-tunnelen
SMVdanmark: Fejl ikke at afsætte penge til flere faglærte i finanslovsforslag
Fregatten Jylland reddet på ny finanslov
Ambitiøst dansk racerteam skifter direktøren ud
Prognose: Området omkring Lynetteholm vil vokse mest med nye københavnere frem mod 2050
Nordiske Medier:
Metal Supply DK
Wood Supply DK
Electronic Supply DK
Building Supply DK
Food Supply DK
Energy Supply DK
RetailNews
Transportmagasinet
Magasinet Pleje
Jern & Maskinindustrien
Mester Tidende
Licitationen
Motor-magasinet
Søfart
PlastForum DK
Fremtidens Logistik
FemernNews
EnergyIslandNews

Send til en kollega

0.094