23948sdkhjf

Underleverandør mindre afhængig af vindindustrien - skruer op for tre andre brancher

Vindmølleindustrien har traditionelt betydet rigtig meget for den østjyske underleverandør L-tek. Det gør den for så vidt stadig, men de seneste år har man arbejdet målrettet på at sprede kundeporteføljen.

Det kan administrerende direktør Palle Martin nu konstatere er lykkedes.

- Vind-andelen er faldet fra omkring 50 procent til omkring en tredjedel sidste år, fortæller han.

Et år med store forandringer

L-tek har for nyligt offentliggjort regnskab for 2021. Her faldt bruttofortjenesten med 24 procent til 18,5 millioner kroner, og overskuddet før skat med 58 procent til 4,8 millioner kroner.

Forklaringen hertil skal netop findes i det vedvarende arbejde med at få nye kunder ind uden for vindmølleindustrien.

- Det har været et år med nogle store forandringer. Vi ser i driftsresultatet sidste år, at vi netop har gjort en kæmpe indsats for at gøre os meget mindre afhængige af vindindustrien, forklarer Palle Martin, der specifikt nævner maskinindustrien, byggeriet og transportsektoren, som de tre brancher L-tek satser mest på.

Flere udgifter på den korte bane

Han understreger dog, at tilbagegangen på ingen måde er tilfredsstillende for den ambitiøse underleverandør, men nogle gange koster det bare på den korte bane, når nye kunder skal køres ind.

- Generelt er det et år, hvor vi er vældig tilfredse med, at det er lykkedes at udvide samarbejdet med de kunder, vi har arbejdet med de sidste tre-fire år. Men vi har ikke været dygtige nok til at håndtere den transformation så godt, som vi havde regnet med, forklarer Palle Martin, og fortsætter:

- Men det er lidt svært at vide på forhånd, når du arbejder med nye ting. Udover et meget stort projekt til byggeriet er vi  for eksempel kommet i gang med nogle større montageopgaver, og i begge tilfælde er det også vigtigt at bruge tid og ressourcer på, hvordan vi får lavet det rigtige setup, får de rigtige ressourcer sat på og får det organiseret rigtigt rent fysisk, så det bliver så effektivt som muligt.

Investeringer giver nye kunder

Udover kundeporteføljen har L-tek også arbejdet på at skærpe produktionslayoutet. Allerede i 2020 udvidede man med en Bystronic rørlaserskærer.

- Vores rørskærer er vi ved at begynde at se effekten af. I slutningen af sidste år begyndte vi at se, at der kom nogle andre typer opgaver og et par nye kunder ind på den front. Det var sådan set det, der var strategien ved at udbygge vores tilbud til kunderne til også at omfatte rør og profiler, lyder det fra Palle Martin.

Også gennem 2021 er der investeret yderligere i produktionen.

- Den væsentligste investering, vi lavede sidste år, var nok et dedikeret slibeområde, hvor vi nu kan slibe overflader. Den anden del har nok været at kigge lidt ind i, hvilke værktøjer og udstyr vi kan bruge i svejseområder og montageområder, som både kan gøre det lettere for vores medarbejdere og samtidig øge produktiviteten, så vi kan få mere igennem med de samme ressourcer, forklarer Palle Martin.

Interessante projekter i støbeskeen

L-tek-direktøren er da også ganske fortrøstningsfuld med hensyn til fremtiden, og på den konto er 2022 også startet godt.

- Vi er kommet fornuftigt ud efter første kvartal. Det tænker vi umiddelbart har skabt en god base for de kommende måneder. Vi har nogle projekter, vi kigger på med kunder, som ligger lidt ude i fremtiden, men som er ret interessante og kan gå hen og blive til stor værdi for os. Så det er en god start nu og her, og nogle interessante, nye ting vi arbejder på, som skal være med til at fastholde os på det niveau, vi har ligget på de senere år, slutter Palle Martin.

L-tek A/S
mio. kr. 2021 2020
Bruttofortjeneste 18,5 24,5
Resultat af primær drift 5,1 12,1
Resultat før skat 4,8 11,6
Årets resultat 3,7 9,1
Balancesum 83,2 74,7
Egenkapital 30,1 27,4
Antal ansatte 106 97
Regnskabsåret blev afsluttet den 31. december 2021
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093