23948sdkhjf

Må du også vente længe på dine penge, mester? Bedre betalingsskik er måske på vej  

Alt for mange små virksomheder venter i månedsvis på deres betaling, når de leverer til store kunder. Erhvervsministeren har derfor taget initiativ til et nyt betalingskodeks, der skal forpligte store virksomheder til at betale deres regninger inden for maksimalt 30 dage.

Og det falder i god jord hos  SMVdanmark, som dog understreger, at effekten af det frivillige kodeks skal følges tæt, og der skal følges op med lovgivning, hvis det ikke virker.

Problemet er til at tage at føle på. Mange mindre selvstændige må nemlig finde sig i at blive syltet i mange måneder, før de får betaling for deres arbejde. For store virksomheder bruger alt for ofte deres underleverandører som en gratis kassekredit, og afregner først langt tid efter varen eller tjenesten er modtaget, mener SMVdanmark.

Men fra i dag (den 27. april 2022) kan virksomheder frivilligt tilslutte sig det nye ”Kodeks for god betalingsskik”, som erhvervsministeren har lanceret. Centralt for kodekset er, at regninger skal betales inden for maksimalt 30 dage. Det bliver positivt modtaget af Jakob Brandt, adm. direktør i SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder.

- Det er et vigtigt første skridt i den rigtige retning, men jeg forventer ikke, at det er tilstrækkeligt. Vi får mange henvendelser fra mindre selvstændige, der ikke kan forstå, de skal acceptere at vente i månedsvis, når de har leveret varen hos en storkunde. Ofte har de mindre virksomheder store summer ude at svømme i månedsvis, og for at holde sig kørende imens, kræver det, at de selv har en dyr kassekredit i banken. Typisk er det dyrere for små virksomheder at låne i banken, end det er for de store, så lange betalingsfristerer en mærkbar byrde for de små, siger han.

FLSmidth holdt på pengene i 180 dage 

Forrige år kom det frem, at industrigiganten FLSmidth lod visse leverandører vente op til 180 dage for at styrke FLSmidths egen likviditet og få nøgletallene til at se gode ud. Dette eksempel viser, at betalingsfrister er et reelt problem, mener Jakob Brandt.

- Den betalingspolitik, vi så i tilfældet med FLSmidth, var usædvanlig grov og helt unfair, men desværre ser vi fra tid til anden store virksomheder, der er ligeglade med betalingsbetingelserne. Den lille underleverandør står ofte i en svag forhandlingsposition, og har ikke andet valg end at acceptere betingelserne fra den store kunde. Men det er ikke rimeligt, siger han.

Selv om Jakob Brandt er glad for kodekset, er han bekymret for, om det får tilstrækkelig effekt.

- I Sverige har man prøvet noget lignende, og her har kun godt 30 virksomheder meldt sig til, efter kodekset har eksisteret i mere end fire år. Nu tager vi de positive briller på og ser, hvad der sker, men vi holder vågent øje med tilmeldingerne og ikke mindst med, hvad vores medlemmer oplever i ude i virkeligheden. Har det her ingen effekt, må næste skridt være lovgivning, der sikrer en maksimal betalingsfrist på 30 dage, siger Jakob Brandt.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Mest læste
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Møbeludlejere henter 818 friske millioner
Tidligere smed og tillidsmand hjælper udsatte: "Hvis det er rigtig voldsomt, kommer politiet med"
Niels skiftede Indien ud med et plejecenter i Hadsund
Regionerne sætter ind mod brug af plejepersonale fra vikarbureauer
Ny regering kan være tæt på efter SF-exit
Turbulent udvikling afløser vækst i produktionen
Nordiske Medier:
Metal Supply DK
Wood Supply DK
Electronic Supply DK
Building Supply DK
Food Supply DK
Energy Supply DK
RetailNews
Transportmagasinet
Magasinet Pleje
Jern & Maskinindustrien
Mester Tidende
Licitationen
Motor-magasinet
Leder IDAG
Søfart
PlastForum DK
Kommunefokus
Fremtidens Logistik

Send til en kollega

0.109