23948sdkhjf

Se her mester: Nu bliver du tvunget til at have et digitalt regnskabssystem

Nyt lovforslag tvinger virksomhederne til at håndtere og opbevare samtlige bilag digitalt – lige fra pizzakvitteringen til store indkøb

OPDATERET 03. maj kl. 07:53: Bl.a. ny dato for ikrafttræden af loven

Uanset om du er selvstændig gartner eller har et murerfirma, skal alle dine bilag digitaliseres fra 1. januar 2024, hvis blot du omsætter for over 300.000 kr. årligt, og virksomheden er organiseret som et anpartsselskab eller aktieselskab.

Hvis virksomheden er personligt ejet, er det dog først fra 2026. Til den tid vil det være slut med papirkvitteringer og notaer, der bliver sat ind i ringbind, hvis bogføringsloven vedtages i den form, der aktuelt ligger på bordet.

Det forklarer SMVdanmark i en pressemeddelelse.

Det vil betyde en omstilling for op mod hver tredje af Danmarks virksomheder. Over 100.000 af dem har ikke et digitalt regnskabssystem, der kan klare opgaven. Det viser en ny analyse fra SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder.

Kasper Munk Rasmussen, chefkonsulent i SMVdanmark opfordrer til, at man ikke overser den omstilling, som man gerne vil have virksomhederne igennem.

- Der kan være mange fordele ved digitalisering, men for særligt de mindste virksomheder vil det også opleves som en ret stor omvæltning. 

Særligt ovenpå coronakrisen, hvor mange virksomheder – og deres bogholdere og revisorer – har været under stort pres, og hvor der stadig kæmpes med dokumentation og indberetning til slutafregning. Derfor er det meget positivt, at man fra Erhvervsministeriets side har imødekommet nogle af vores bekymringer og lagt ekstra tid ind i processen. Det er vigtigt, at der også i lovens endelige form vil være god tid til, at virksomhederne kan omstille sig” siger han.

Ifølge lovforslaget vil de nye regler medføre en meget stor lettelse af de administrative byrder for virksomhederne, blandt andet fordi det kun vil blive enkelte regnskabssystemer, der kan godkendes af myndighederne. Helt så entydigt ser Kasper Munk Rasmussen ikke på det.

- Der er ingen tvivl om, at for mange virksomheder er der et potentiale i digitalisering. Vi er bekymrede for, om det stadig vil være muligt for virksomhederne at bruge nogle af de gratis bogføringssystemer, der findes i dag, og om man fortsat vil kunne bruge de eksisterende specialløsninger, der er tilpasset de enkelte brancher. Det ser vi frem til at få en tæt dialog med Erhvervsministeriet om, når loven skal implementeres, siger han.

Opfordrer til fleksibilitet

SMVdanmark opfordrer til fleksibilitet i implementeringen. Skulle erfaringerne fra implementeringen af loven for de større virksomheder i løbet af 2024 vise, at det er mere kompliceret og dyrere for virksomhederne end forventet, så er det afgørende at politikerne inden 2026 forholder sig til, om fritagelsesgrænsen på 300.000 kr. bør hæves.

- Målet skal jo være, at alle oplever ændringen som en administrativ lettelse og ikke en ekstraomkostning, siger Kasper Munk Rasmussen. 

Han foreslår desuden, at også de mindste virksomheder fremover kan få hjælp til digitalisering gennem de offentlige programmer, der findes på området, eksempelvis puljen SMV:Digital.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078