23948sdkhjf

Energinet fjerner højspændingsmaster og luftledninger i det vestlige Aarhus

Energinet sætter nu gang i arbejdet med at kabellægge en del af højspændingsnettet i det vestlige Aarhus. Det gælder blandt andet strækningen over Årslev Engsø og to strækninger til Viby og Hasle. 

Tilbage i 2008 besluttede Folketinget principperne for udbygning af eltransmissionsnettet - el-nettets motorveje - herunder seks udvalgte strækninger, hvor de eksisterende luftledninger og højspændingsmaster har særlig stor påvirkning på miljøet eller landskab og derfor skulle lægges som kabler i jorden. 

En af de strækninger er de 150- og 400 kV-luftledninger med tilhørende master, der krydser den vestlige ende af Årslev Engsø vest for Aarhus. Projektet er siden 2008 flere gange sat på pause, inden det i 2016 igen kom med i en politisk aftale om principperne for udbygning af højspændingsnettet. 

Nu er tiden kommet til at projektet kan gå i gang, da elforbindelsen fra Kassø ved Aabenraa til Trige nord for Aarhus, som strækningen ved Årslev Engsø er en del af, skal i gang med en gennemgribende renovering.

- Vi er rigtig glade for, at vi nu kan indfri en gammel politisk ambition om at fjerne luftledningerne ved Årslev Engsø, når vi skal i gang med at renovere hele forbindelsen fra Aabenraa til Aarhus. Området omkring Årslev Engsø er meget naturskønt, og rigtig mange aarhusianere bruger det. 

- De kan se frem til at udsigten om nogle år ikke længere vil være forstyrret af højspændingsmaster, siger projektleder i Energinet Lars Wigant i en pressemeddelelse.

I den politiske aftale fra 2016 afsatte Folketinget også en pulje på 2,5 mia. kr. til at kabellægge de mindre 132 kV/150kV-højspændingsforbindelser, når de står overfor gennemgribende renovering. 

Energinet ændrer strukturen

Det betyder nu, at to 150 kV-luftledningsforbindelser, der løber fra 400 kV-forbindelsen vest for Aarhus og ind til henholdsvis Viby og Hasle også skal erstattes med nedgravede kabelforbindelser. I samme ombæring ændrer Energinet strukturen i elnettet i Aarhus og tilføjer en forbindelse mellem højspændingsstationerne i Viby og Hasle.

- Med kabellægningen af de to forbindelser fjerner vi nogle bynære luftledningsforbindelser, som ikke pynter i hverken Hasle eller Viby. Det bliver en stor fordel for de lodsejere og naboer, der kan vinke farvel til højspændingsmasterne. 

- Prisen bliver, at vi i en periode kommer til at grave, støje og fylde for at få plads til de nye kabler, der erstatter luftledningerne. Heldigvis er det kun i en begrænset periode, og vi vil selvfølgelig gøre hvad vi kan for at tage hensyn og gøre arbejdet færdigt hurtigst muligt, siger Lars Wigant.

FAKTA

På strækningen ved Årslev Engsø nedtages 5,2 km luftledninger og 11 højspændingsmaster På forgreningen til Hasle nedtages 5,9 km luftledning og 26 højspændingsmaster, mens der på forgreningen til Viby nedtages 7,3 km luftledning og 27 højspændingsmaster. Den nye nedgravede kabelforbindelse mellem Viby og Hasle bliver 4,2 km lang.

Forberedelserne til projektet starter nu, hvor Energinet blandt andet vil i dialog med de lodsejere, hvor kablerne er planlagt til at skulle ligge. Herefter følger Miljøstyrelsens behandling af projektet, før anlægsarbejdet kan begynde i slutning af 2024 frem til midten af 2026, før de fire kabelforbindelser efter planen er etableret.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Mest læste
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Fødeplan sender 60 millioner til udvidelse af fødeafdeling
Biogas-direktør efter milliardhandel: Vi fortsætter som om intet er hændt
Vild Lamborghini allerede udsolgt i Danmark: Her er mærkets første terrængående sportsvogn
Københavnsk møbeltrio er gået konkurs
Esbjerg tilbyder SOSU-uddannelse med løn - og mange tager imod tilbuddet
Regionerne sætter ind mod brug af plejepersonale fra vikarbureauer
Nordiske Medier:
Metal Supply DK
Wood Supply DK
Electronic Supply DK
Building Supply DK
Food Supply DK
Energy Supply DK
RetailNews
Transportmagasinet
Magasinet Pleje
Jern & Maskinindustrien
Mester Tidende
Licitationen
Motor-magasinet
Leder IDAG
Søfart
PlastForum DK
Kommunefokus
Fremtidens Logistik

Send til en kollega

0.109