23948sdkhjf

Mød den karismatiske EWII-direktør: Om teater, musik og usikkerhed som livets kraft

Lars Bonderup Bjørn optræder i teateret og spiller musikinstrumenter. EWII-direktøren ser samtidig usikkerhed som livets kraft.

EWII-direktør Lars Bonderup Bjørn er en af de mere karismatiske figurer indenfor forsyningsbranchen.

For to år siden præsenterede han 2019-regnskabet med at udgive sangen ”Koldskål i Kolding”. EWII havde lavet rekordregnskab, men coronapandemien hærgede Danmark, og restriktioner stod i vejen for fest og farver. Lars Bonderup Bjørn markerede de positive tal med klaverspil og åbningsordene:

”Hos EWII i Kolding skulle vi have fejret vores årsresultat,

516 millioner kroner – det er fæææænomenalt”

Direktører i din position holder sig typisk mere tilbage i forhold til et optrin som dette. Hvad er selv dine overvejelser omkring det?

- Jeg gør det, fordi det er sjovt – dybest set. Jeg går ikke så meget op i, hvad andre tænker. Det må de bøvle med. Der var også klart flest positive reaktioner. Nogle få syntes, det var for meget, og at jeg skulle passe på med at stikke for meget ud. Men sådan er det jo ofte, siger Lars Bonderup Bjørn til Energy-Supply.

Koldskål i Kolding

EWII-direktøren er også begyndt at øve sig på Saxofon-spil, og han har tidligere gået til kor. Musik er ikke den eneste udtryksform. 

Det moderne renæssancemenneske 

For fem år siden optrådte han på Teater Nordkraft i Aalborg som skuespiller.

Du virker som en person med mange facetter. Er du enig i det?

- En headhunter fortalte på et tidspunkt, at jeg er et moderne renæssancemenneske. En person, der interesserer sig for mange forskellige ting. Jeg bliver aldrig super god til en ting, men nogenlunde god til flere ting. Jeg finder samtidig kvalitet i livet ved at gøre forskellige ting. Jeg nyder også med mit job i EWII, fordi jeg kan være med i politik, drive virksomhed og tage samfundsopgaver.

Teaterstykket handlede om usikkerhed, og det er et emne, som står direktøren nært. 

Det var temaet for hans Ph.d., og bogen ”Der går de vildeste rygter” kredsede sig om det samme. Bogen handlede om en mærkværdig virksomhed, som viste sig at være vildere end de florerende rygter. Bogen endte også med at danne grundlag for den populære DR-serie ”Bedrag”.

Lars Bonderup Bjørn havde selv hovedrollen i teaterforestillingen med samme navn som bogtitlen.

- Instruktøren ville designe en forestilling, hvor jeg ikke vidste nøjagtigt, hvad der skulle ske. Jeg vidste, hvor jeg skulle bevæge mig rundt, men så skulle publikum skrive et tilfældigt ord på en seddel, og jeg skulle fortælle om usikkerhed ud fra det ord.

Det er direktøren den rette til at fortælle om. 

Blå bog: Lars Bonderup Bjørn

Fødested: Aarhus

Alder: 53 år

Erhvervserfaring

  • 2018-nu Adm. direktør, EWII
  • 2007-nu Thaleia, ejer og direktør
  • 2008-2016 Bestyrelsesformand, Aalborg Universitet
  • 2004-2007 Vice President, MAN Diesel & Turbo
  • 1997-2003 Vice President, Aalborg Industries

Øvrigt bestyrelsesarbejde gennem tiden: Center Denmark, Kolding Egnsteater, Clean, Dacapo, DCCD

Uddannelse

Ph.d., Organisation, Aarhus Universitet (1997)

Kandidat, Økonomi, Aarhus Universitet (1993)

Usikkerhed giver livet mening

Lars Bonderup Bjørn ser usikkerhed som det, der giver livet mening. Hvis et menneske altid ved, hvad der skal foregå, så bliver tilværelsen styret mekanisk, og du kommer til at leve som en robot.

- Så er der også begrænsninger på, hvor meget usikkerhed vi hver især kan rumme, og det er også en spændende dimension. Man kan træne sin evne til at være i usikkerhed. Der skal også gerne være nogle stabile elementer i tilværelsen for, at vi kan koncentrere os om det usikre, siger han.

- Det er også spændende, når man kigger på menneskeprofiler. Dem, der har det dårligst med usikkerhed, er ofte de bedste på en arbejdsplads. De er gode til at eksekvere, er meget konkrete og lige ud af landevejen. Hvis man derimod skal være leder, skal man have det godt med usikkerhed, for det skal man for at kunne rumme hele organisationen. Der er dermed en masse personlighed i det, som er interessant.

Det er ikke svært at forestille sig, at Lars Bonderup Bjørn troner alene på scenen, mens hans snakker om emnet. 

Kreativitet giver energi

Ordene svæver ud, og han virker sikker i det usikre. Det skal man måske være, når man udfolder så mange sider af sig selv.

Hvordan kan du finde energi til det i et krævende job?

- Det er det, der giver mig energi. Jeg går død, hvis jeg skal blive ved med at gøre det samme. Jeg finder energi i at komme ud i de situationer og udfolde min kreativitet. Når jeg møder ind på arbejde, har jeg fået energi, fordi jeg har fået lov til at spille på en teaterscene.

Hvordan kan de mange facetter hjælpe dig som direktør for Ewii?

- Det bidrager til, at jeg kommer til at reflektere. Det sker eksempelvis, når jeg skriver bøger og spiller. Som direktør er det vigtigt at være sig selv. Det giver en ro i mig selv, og jeg håber, det sætter sig positivt i medarbejderne. Jeg forventer ikke, de gør det samme, men vil gerne gøre plads til, at de kan gøre det.

Artiklen er en del af temaet Kultur.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125