23948sdkhjf

Farvel til engangsplast: Vin, kaffe og øl bliver serveret i vaskbare plastkrus på årets Folkemøde

Når gæster fra hele landet besøger Allinge på Bornholm under årets Folkemøde, vil man forhåbentlig se en reducering af kopper og krus i engangsplast, der flyder på gader og stræder.

Foreningen Folkemødet har nemlig indgået samarbejde med blandt andre virksomheden New Loop, der leverer vaskbare kopper til kaffe, vin, øl og drinks overalt på festivalpladsen.

De vaskbare returkrus fra New Loop er fremstillet i polypropylen (PP).

Partnerskabschef Christian Bülow Beck fra Foreningen Folkemødet siger i en pressemeddelelse:

- Vi vil på Folkemødet gerne bidrage til den bæredygtige udvikling, og her er brugen af vaskbare returkrus et skridt i den rigtige retning.

Men netop ordet bæredygtighed er direktør hos New Loop, Gitte Saaby Kjær, varsom med.

- Det er vigtigt for mig at understrege, at vi hos New Loop ikke bruger ordet "bæredygtig". Der går lang tid, før vores løsning bliver bæredygtig, alene fordi det tager tid at optimere et retursystem. Men det er den løsning, der kan lade sig gøre på nuværende tidspunkt, og på sigt skal vores løsning være et bæredygtigt alternativ til engangsplast, siger Gitte Saaby Kjær.

De vaskbare plastkopper skal fragtes fra Bornholm til Jylland for at blive vasket. En løsning, der på papiret ikke er optimal, men Gitte Saaby Kjær forklarer, at kopperne bliver en del af en allerede eksisterende transport. Der er altså ikke tale om en ekstra transport.

- De kopper, der kommer fra Folkemødet, skal i øvrigt bruges til VM i orienteringsløb i Jylland, når de rengjort og klar, forklarer Gitte Saaby Kjær.

- Det er vigtigt for mig at understrege, at vi hos New Loop ikke bruger ordet "bæredygtig". Der går lang tid, før vores løsning bliver bæredygtig, alene fordi det tager tid at optimere et retursystem Gitte Saaby Kjær, adm. direktør hos New Loop.

Det skal give mening

Såfremt der vælges et bæredygtigt alternativ, billiger brancheforeningen Plastindustrien, at engangsplast skiftes ud med vaskbare genbrugskopper. Men det lader ikke udelukkende til at være tilfældet, siger Plastindustriens miljøpolitiske chef Christina Busk.

- Såfremt logistikken omkring returkopperne er superskarp, og det kan måles, at der rent faktisk er tale om en løsning der er bedst for miljø og klima, vil det være en udmærket løsning med genbrugskopper. Men i en miljømæssig kontekst er det ikke optimalt, at engangsplast, der er genanvendelig, bliver skiftet ud med vaskbare plastkrus, hvis ikke det samlede regnskab med udledning af CO2 ved transport og brugen af vand og sæbe til vask af kopperne går op. Man kan derfor ikke automatisk udlede, at vaskbare krus automatisk er en bæredygtig løsning, siger hun.

Men i en miljømæssig kontekst er det ikke optimalt, at engangsplast, der er genanvendelig, bliver skiftet ud med vaskbare plastkrus, hvis ikke det samlede regnskab med udledning af CO2 ved transport og brugen af vand og sæbe til vask af kopperne går op. Christina Busk, miljøchef i Plastindustrien

- Til gengæld kan jeg sagtens se, at Folkemødet er et godt forum at teste disse genbrugs-løsninger i. Der er tilstrækkeligt med besøgende med forskellige affaldsvaner, og mange medarbejdere og frivillige, men stadig i et forholdsvist lukket, logistisk miljø, der kan give nyttige data til yderligere optimering af processerne og rykke lidt ved forbrugernes vaner. Og alt i alt, er vi tilfredse med, at Folkemødet stadig ser plast som en stærk materiale-løsning for miljøet og klimaet, siger Christina Busk.

Optimering og learnings

Netop optimering af den logistiske proces er én af de fordele Gitte Saaby Kjær ser ved Folkemødet.

- Vi får samlet en masse vigtige data og erfaring omkring gæsternes adfærd og ikke mindst - og måske vigtigst - fra dem, der skal håndtere logistikken, siger direktøren fra New Loop, der på Folkemødet blandt andet samarbejder med BOFA og med Dansk Naturfredningsforening på Bornholm, der skal hjælpe med at indsamle kopperne.

- Lige som andre retursystemer, er New Loop afhængige af, at forbrugerne støtter op om retursystemet. Folkemødet er et godt sted at optimere den proces på baggrund af vores learnings med et fokus på, hvordan vi sikrer os at få flest mulige kopper retur, og hvordan vi sikrer, at alle medarbejdere har forstået præmissen: At kopperne er en ressource, ikke affald, siger Gitte Saaby Kjær.

Retursystem med pant

New Loop skal levere mellem 35-45.000 kaffekopper til Folkemødet. Derudover har New Loop netop skrevet under på en samarbejdsaftale med det bornholmske flyselskab DAT, der bevirker, at al kaffe på DAT-fly fremover serveres i en PP-kop fra New Loop.

Køber man øl, vin, cocktails eller en kop kaffe på Folkemødet, betaler man 5 kr. for selve kruset. En del af dette beløb går til indsamling, håndtering og vask af de genanvendelige krus. Og for hvert krus der indsamles og genbruges doneres overskuddet til Røde Kors og deres arbejde for klimaet og verdens udsatte.

New Loop medbringer kopper til den kaffe 7-Eleven og Peter Larsen Kaffe serverer på Folkemødet og ombord på DAT-fly til og fra Bornholm.

I Folkemødets barer og telte serveres Tuborgs øl, Vinhanens vin og Bluetails cocktails også i vaskbare plastkrus.

Folkemødet 2022 afholdes i næste uge den 16.-19. juni i Allinge på Bornholm.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Nordiske Medier:

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.078