23948sdkhjf

Her er den nye aftale om planloven: Det bliver lettere at opstille vindmøller og solceller

Bred politisk aftale om en lang række ændringer af planloven skal sikre gode muligheder for udvikling af både land og by

Regeringen, Venstre, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti har aftalt at ændre planloven, så der skabes gode rammer for grønne omstilling, udvikling af levende byer med varieret boligudbud og udvikling af landdistrikter og kystområder.

- Jeg er rigtig glad for, at vi med en ny aftale sikrer væsentligt bedre rammer for den grønne omstilling. For regeringen har det været afgørende at gøre det lettere at opsætte vindmøller og solceller. Samtidig skaber aftalen nye muligheder for udvikling af både by og land. Samlet set skal den nye planlov være med til at skabe et grønnere Danmark i bedre balance, siger Christian Rabjerg Madsen, indenrigs- og boligminister.

Planloven i grove træk

Aftalen omhandler følgende hovedtemaer og kan ses her:

  • Klima, grøn omstilling og natur
  • Byudvikling mv.
  • Nye udviklingsmuligheder ved kysterne og for turisme
  • Forenkling, administrative lettelser og digitalisering
  • Klagesystemet
  • Ændring af regler i øvrigt
  • Køge Bugt Strandpark - modernisering og klimasikring

Kilde: Indenrigs- og Boligministeriet

Den nye aftale om planloven hidrører mange ting og skal blandt andet bakke op om Regeringens klare ambition om at firedoble produktionen af grøn energi på land inden 2030.

Det handler både om at frigøre Danmark fra den russiske gas – og om, at vi når regeringens ambitiøse klimamål. En firedobling kræver, at der findes meget store arealer til nye vindmøller, solcelleanlæg mv. Kommunerne skal have bedre mulighed for at gennemføre en planlægning, der mindsker udledningen af klimagasser og finde plads til lang flere vedvarende energianlæg. 

Kommunerne og klimaet

Det fremgår af planlovens formålsbestemmelse, at loven skal medvirke til at værne om landets natur og miljø og skabe gode rammer for vækst og udvikling i hele landet. Der er forskellige krav til kommunens planlægning for klimatilpasning, men klima er imidlertid ikke en del af formålsbestemmelsen. 

Planlovens formålsbestemmelse skal fremover omfatte klima på linje med miljø, natur samt vækst og udvikling. Det giver kommunerne klare rammer for at planlægge klimavenligt og varetage klimahensyn, dvs. reduktion af klimagasser, som et lovligt hensyn i deres planlægning. 

Det statslige tilsyn med kommunernes planlægning fokuseres og ensrettes. Det kræver bl.a. en styrket kommunal planlægning af, hvor der skal placeres vedvarende energi, og en fokusering af det statslige tilsyn med kommunernes planlægning, herunder at der sikres klare rammer for Stiftsøvrighedens indsigelsesret. 

Solcelleanlæg og vilkår for vindmøller

I følge den nye planlovsaftale skal der udarbejdes en bekendtgørelse og vejledning for opstilling af solcelleanlæg i det åbne land. Bekendtgørelsen skal give forudsigelighed og fremme en helhedsorienteret tilgang til kommunernes planlægning. 

Som følge af aftalen om planloven nedsættes ligeledes et tværministerielt udvalg, der skal afdække mulighederne for helhedsorienteret arealanvendelse i det åbne land, herunder vilkår for landbrug, erhvervsmuligheder, arealanvendelse til vedvarende energi som for eksempel solceller og vindmøller.

Kommenter artiklen (3)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062