23948sdkhjf

Politikere vil have CO2-krav ind i vindmølleudbud: Vi kan ikke nøjes med pris

Udbud af danske vindmøllefelter bør fremover indeholde krav til mængden af CO2-udslip ved produktion og opstilling af vindmøllerne. Det mener både Venstre og SF

Vindmølleindustrien skal væk fra kun at tænke i laveste pris, når der sættes vindmøller op i de danske havvindmølleparker.

Sådan lyder det nu fra Christiansborg, hvor både Venstre og SF dermed lægger sig på linje med den del af vindmølleindustrien, som de senere uger har skruet op for kritikken af udviklingen omkring specielt havvindmøllerne.

- Fra Venstres side er vi meget opmærksomme på, at vi ikke kan nøjes med pris som udbudskriterie i de her vindmølleudbud. Vi er nødt til at udvide vores udbudskrav og stille krav om en livstidscyklusanalyse på miljø og klima, siger Venstres ordfører for energi- og forsyning, Carsten Kissmeyer til Jern & Maskinindustrien.

Samme melding lyder fra SF.

- SF bakker op om et udbud, der ikke alene baseres på pris. Vi vægter også innovative løsninger, CO2 aftryk, miljø samt arbejdsmæssige vilkår i produktionen, siger Karsten Filsø, som er SF's energi- og forsyningsordfører. 

Advarsel afleveret på Christiansborg: Kulsorte kinesere tager magten i vindmølleindustrien

Kina overtager markedet

De politiske udmeldinger kommer i kølvandet på, at flere underleverandører i vindmølleindustrien oplever, at de aktuelt mister eller får annulleret produktionsordrer, som kineserne i stedet løber med.

Vi har bragt det her op i forligskredsen omkring ”Danmark kan mere II”, hvor vi mener, det skal stå i aftalen. Vores ambition er, at det eksplicit nævnes i teksten Carsten Kissmeyer, energi- og forsyningsordfører for Venstre

Underleverandørerne kritiserer, at netop de manglende miljøkrav til produktion, transport og opstilling af møllerne giver de prisbillige og CO2-tunge kinesere frit spil til at overtage mere og mere af dansk vindmølleproduktion. 

Og det forstærker kritikken, at kineserne arbejder på billigt russisk gas og giver tilbud baseret på statsstøttet kinesisk stål.

Regeringen vil sikre femdobling af havvindmøllestrøm i 2030

Derfor opfordrer industrien politikerne til, at der fremover i udbud af de nationale vindmøllefelter bliver stillet nye krav til de energiselskaber og vindmølleproducenter, der byder på felterne.

Det er netop planen fra Venstres side.

- Vi har bragt det her op i forligskredsen omkring ”Danmark kan mere II”, hvor vi mener, det skal stå i aftalen. Vores ambition er, at det eksplicit nævnes i teksten, siger Carsten Kissmeyer.

Handler om sikkerhedspolitik

'Danmark Kan Mere II' er regeringens udspil til en aftale, der efter Ruslands invasion af Ukraine skal sikre, at Danmark hurtigst muligt bliver uafhængig af russisk gas. 

Aftalen forhandles mellem partierne i øjeblikket og skal ifølge regeringen både styrke Danmarks nationale sikkerhed og sætte endnu mere fart i den grønne omstilling.

Netop de sikkerhedspolitiske spørgsmål spiller også en væsentlig rolle for Venstre og SF, som begge betragter vindmøller som kritisk dansk infrastruktur.

- Vi er også nødt til at have et sikkerhedspolitisk aspekt ind, så vi ikke bliver afhængig af eksempelvis kineserne på energiområdet. Lige nu koster det os jo blodigt, at vi har sat os selv i lommen på nogen, som vi ikke ønsker at være i lommen på, lyder det fra Venstres forsynings- og energiordfører med henvisning til den omstridte russiske gas og den usikre energisituation i Europa.

- Politikerne er nødt til at stille nogle betingelser, og vi kan ikke fremover sætte os selv i lommen på dispoter, slår Venstres energiordfører fast.

Carsten Kissmeyer ved ikke, hvordan det sikkerhedspolitiske aspekt konkret skal tænkes ind i de kommende udbud, men det bør have en stor betydning.

- Højspændingsnettet i Danmark og en kommende energiø er også at betragte som kritisk infrastruktur. Den samlede mængde af vindmøller må også være kritisk infrastruktur, når møllerne skal levere så stor del af vores energi, siger Carsten Kissmeyer.

Det billige kan blive dyrt

Hvis der stilles skærpede grønne og sikkerhedspolitiske krav til fremtidens danske udbud af vindmøller, vil det sandsynligvis blive sværere for kinesere at vinde de danske ordrer.

Men det vil givet også skære i de statslige indtægter på de danske vindmøllefelter.

Det er en pris, som Carsten Kissmeyer er klar til at betale.

- Det billige tilbud kan blive dyrt på længere sigt, og vi skal sikre forbrugerne noget, som er langtidsholdbart. Vi kan godt gøre det her som land, vi kan godt komme et stykke af vejen selv,  siger Carsten Kissmeyer.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078